Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113042
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 418
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 761
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 571
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113042
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 418
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 761
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 571
Składniki
By suflet nie opadł, nie wolno otwierać piekarnika w czasie pieczenia. Można też dodać do już ubitej masy łyżeczkę mąki kukurydzianej.
Ustaw na małym ogniu garnek z wodą. Na garnku umieść miskę z pokrojoną lub drobno pokruszoną czekoladą. Cały czas mieszaj, do czasu, aż czekolada rozpuści się w kąpieli wodnej. Ubij mikserem schłodzoną śmietanę, a następnie włóż ją do lodówki.
Rozdziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli, a pod koniec ubijania dodaj cukier puder (odłóż jedną łyżkę cukru). Ubijaj dalej, do momentu, gdy piana będzie gęsta i lśniąca.
Żółtka zmiksuj z odłożoną łyżką cukru pudru, aż powstanie puszysta masa. Stopniowo dodawaj ciepłą czekoladę, a następnie ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszaj wszystkie .
Na koniec dodaj wyjętą z lodówki bitą śmietanę. Połącz ją ostrożnie z masą czekoladową.
Przygotuj 6 foremek do sufletów (albo małych miseczek żaroodpornych lub silikonowych foremek do muffinek). Posmaruj je dokładnie cienką warstwą masła i każdą napełnij czekoladową masą do 2/3 wysokości.
Wstaw foremki na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C. Posyp kakao, udekoruj listkami melisy, podawaj po wyjęciu z piekarnika.Źródło: Olivia