Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3436
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 42
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2729
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 123
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 98
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3436
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 42
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2729
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 123
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 98
Składniki
By suflet nie opadł, nie wolno otwierać piekarnika w czasie pieczenia. Można też dodać do już ubitej masy łyżeczkę mąki kukurydzianej.
Ustaw na małym ogniu garnek z wodą. Na garnku umieść miskę z pokrojoną lub drobno pokruszoną czekoladą. Cały czas mieszaj, do czasu, aż czekolada rozpuści się w kąpieli wodnej. Ubij mikserem schłodzoną śmietanę, a następnie włóż ją do lodówki.
Rozdziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli, a pod koniec ubijania dodaj cukier puder (odłóż jedną łyżkę cukru). Ubijaj dalej, do momentu, gdy piana będzie gęsta i lśniąca.
Żółtka zmiksuj z odłożoną łyżką cukru pudru, aż powstanie puszysta masa. Stopniowo dodawaj ciepłą czekoladę, a następnie ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszaj wszystkie .
Na koniec dodaj wyjętą z lodówki bitą śmietanę. Połącz ją ostrożnie z masą czekoladową.
Przygotuj 6 foremek do sufletów (albo małych miseczek żaroodpornych lub silikonowych foremek do muffinek). Posmaruj je dokładnie cienką warstwą masła i każdą napełnij czekoladową masą do 2/3 wysokości.
Wstaw foremki na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C. Posyp kakao, udekoruj listkami melisy, podawaj po wyjęciu z piekarnika.Źródło: Olivia