Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3787
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 625
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3816
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 387
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 721
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3787
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 625
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3816
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 387
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 721
Składniki
By suflet nie opadł, nie wolno otwierać piekarnika w czasie pieczenia. Można też dodać do już ubitej masy łyżeczkę mąki kukurydzianej.
Ustaw na małym ogniu garnek z wodą. Na garnku umieść miskę z pokrojoną lub drobno pokruszoną czekoladą. Cały czas mieszaj, do czasu, aż czekolada rozpuści się w kąpieli wodnej. Ubij mikserem schłodzoną śmietanę, a następnie włóż ją do lodówki.
Rozdziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli, a pod koniec ubijania dodaj cukier puder (odłóż jedną łyżkę cukru). Ubijaj dalej, do momentu, gdy piana będzie gęsta i lśniąca.
Żółtka zmiksuj z odłożoną łyżką cukru pudru, aż powstanie puszysta masa. Stopniowo dodawaj ciepłą czekoladę, a następnie ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszaj wszystkie .
Na koniec dodaj wyjętą z lodówki bitą śmietanę. Połącz ją ostrożnie z masą czekoladową.
Przygotuj 6 foremek do sufletów (albo małych miseczek żaroodpornych lub silikonowych foremek do muffinek). Posmaruj je dokładnie cienką warstwą masła i każdą napełnij czekoladową masą do 2/3 wysokości.
Wstaw foremki na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C. Posyp kakao, udekoruj listkami melisy, podawaj po wyjęciu z piekarnika.Źródło: Olivia