Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowy tort z migdałami

Truskawkowy tort z migdałami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14903

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Truskawkowy tort z migdałami"

Składniki

  • 6 jajek
  • kostka i 1/4 masła
  • pół szklanki cukru kryształu
  • paczka mielonych migdałów (ok. 150 g)
  • 20 dag mączki kokosowej
  • 2 tabliczki czekolady
  • 40 dag truskawek
  • 6 łyżek marmolady truskawkowej
  • duża czerwona galaretka
  • 2 śmietanki kremówki
  • wiórki czekoladowe do ozdoby
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. :

  2. Rozbij jajka, oddzielając żółtka. Miękkie masło utrzyj z jedną trzecią cukru kryształu. Dodawaj stopniowo żółtka i mieszaj.

  3. Z reszty cukru i białek ubij sztywną pianę. Wymieszaj w misie mielone migdały z mączką kokosową i posiekaną drobno czekoladą. Do kremu z żółtek na zmianę powoli dodawaj pianę z białek i sypką mieszankę.

  4. Ciasto wlej do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy.

  5. Piecz tort w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170° C ok. 35 minut. Przez chwilę studź ciasto w formie, potem wyjmij je i całkowicie wystudź.

  6. Zetnij wierzch tortu tak, aby go wyrównać. Następnie owiń wokół niego pas z folii aluminiowej, formując wyższą krawędź. Na ciasto wyłóż i rozsmaruj marmoladę i rozłóż na nim oczyszczone i pokrojone na połówki (lub mniejsze kawałki) truskawki. Owoce zalej tężejącą galaretką.

  7. Wstaw tort do lodówki do stężenia. Przed podaniem zdejmij folię i rozprowadź na torcie sztywną ubitą śmietankę. Udekoruj wiórkami czekoladowymi.

  8. Czas przygotowania: 90 minut

  9. Cena porcji: ok. 6 zł, kalorie: porcja 473 kcal

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń