Do góry

Dodatki Przepis na:

azjatycki sos słodko-ostry

azjatycki sos słodko-ostry

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 61

Dodano:

Odsłon: 3091

Domowej roboty, niezastąpiony dodatek dodań kuchni azjatyckiej, bez cukru i bez konserwantów!

Składniki

  • 40gr papryczek chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 80gr wody
  • 60gr octu ryżowego
  • 20gr sosu sojowego, jasnego
  • 15gr soku z cytryny
  • 25gr przecieru pomidorowego
  • 60gr ksylitolu / może być też cukier trzcinowy
  • 20gr mąki ziemniaczanej
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czosnek i papryczki chili dobrze rozdrabniamy blenderem.

    Do rondla dajemy ocet, 60gr wody, sos sojowy, sok z cytryny, przecier pomidorowy, cukier, oraz pastę z papryczek chili i czosnku.

    Gotujemy przez 6 minut, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły ze sobą.

    W osobnej szklance mieszamy 20gr wody z mąką ziemniaczaną.

    Do rondla wlewamy stopniowo wodę z mąką i cały czas mieszamy, aby nie powstały grudy. Gdy sos wydaję się zbyt gęsty nie wlewamy całej wody z mąką!

    Gotujemy przez 30 sekund i przelewamy do słoika.

    Sos może być przechowywany w lodówce do tygodnia.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń