Do góry

Dodatki Przepis na:

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 147

Dodano:

Odsłon: 2218

Uwielbiam ucierane ciasta, te wychodzą mi najlepiej, więc umieszczam kolejny przepis.

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 25 dkg cukru
  • 25 dkg masła albo margaryny
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 2 cytryny z których wyciśniemy około 75 ml soku
  • 50 dkg cukru pudru
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy, dodajemy cukier.

    Kolejno wbijamy jaja i kręcimy.

    Ścieramy skórkę z cytryny, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto będzie dosyć gęste, proszę się nie zrażać ;)

    Formę do pieczenia smarujemy masłem i bułką tartą.

    Nastawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy około 40 minut.

    Sprawdzamy patyczkiem czy jest wysuszona.

  2. Sok z cytryn mieszamy z cukrem i nasączamy wyjętą z piekarnika babę.

    Czekamy aż się całkiem wystudzi.

    Polewa na babę - jak kto woli. Ja dałam lukier cytrynowy ale jest też wariacja z czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń