Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na nowalijki się zaczął i pora na młodą kapustkę która jest znakomita do każdego rodzaju mięsa.
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 1926
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 1926
Składniki
Kapustę umyj, pozbądź się pierwszych liści, wszystko poszatkuj nożem na cienkie paseczki. Kapustę wrzuć do dużego garnka (ja użyłam głębokiej patelni), wrzuć łyżkę masła/margaryny i smaż do miękkości. W trakcie smażenia posól trochę kapustę (smażymy do miękkości). Teraz wlewamy szklankę wody, dodajemy łyżkę masła/margaryny, przykrywamy patelnię i dusimy do całkowitej miękkości (ok. 15-20 min), od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem dodajemy ok. 2 łyżek śmietany i mieszamy. Trochę odparowujemy sos śmietanowy (żeby kapusta nam się zagęściła) wyłączamy pod patelnią i posypujemy całość koperkiem. Smacznego. U mnie młoda kapusta w towarzystwie młodych ziemniaków i bitek wieprzowych.