Do góry

Dodatki Przepis na:

Młoda kapusta ze śmietaną

Młoda kapusta ze śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 614

Dodano:

Odsłon: 4357

Sezon na nowalijki się zaczął i pora na młodą kapustkę która jest znakomita do każdego rodzaju mięsa.

Składniki

  • główka młodej kapusty
  • 2 łyżki masła/margaryny
  • 2 łyżki śmietany
  • szklanka wody
  • sól, pieprz
  • koperek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę umyj, pozbądź się pierwszych liści, wszystko poszatkuj nożem na cienkie paseczki. Kapustę wrzuć do dużego garnka (ja użyłam głębokiej patelni), wrzuć łyżkę masła/margaryny i smaż do miękkości. W trakcie smażenia posól trochę kapustę (smażymy do miękkości). Teraz wlewamy szklankę wody, dodajemy łyżkę masła/margaryny, przykrywamy patelnię i dusimy do całkowitej miękkości (ok. 15-20 min), od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem dodajemy ok. 2 łyżek śmietany i mieszamy. Trochę odparowujemy sos śmietanowy (żeby kapusta nam się zagęściła) wyłączamy pod patelnią i posypujemy całość koperkiem.

    Smacznego.



    U mnie młoda kapusta w towarzystwie młodych ziemniaków i bitek wieprzowych.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń