Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak naprawdę najprostszy i pyszny domowy ser. Tutaj propozycja przygotowania paneer smażonego, ale można go wykorzystywać na wiele innych sposobów.
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 46
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 50
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 46
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 50
Składniki
Przygotowujemy ser. Świeże pasteryzowane (nie UHT) mleko 3,2% zagotowujemy na małym ogniu. Gdy zacznie wrzeć, dolewamy pomału mieszając sok z 3 dużych cytryn. Po kilku minutach ser ścina się. Odsączamy serwatkę przez szmatkę a zebrany ser odciskamy z nadmiaru cieczy pod jakimś ciężkim przedmiotem przez około 30 minut. Uzyskany ser powinien być jednorodny i dać się łatwo kroić, jak na zdjęciu obok. Ser ten jest neutralny w smaku i stanowi częsty dodatek do dań kuchni indyjskiej. Można go przygotować na słodko jak i na słono, jak w przykładzie poniżej. Nie topi się on i nie rozpada podczas smażenia czy pieczenia.
Marynujemy ser. Przygotowujemy marynatę z oleju, sosu sojowego, curry, kminku, imbiru i zmiażdżone kolendry. Pokrojony w kostkę ser marynujemy ok 3 minut. Następnie, smażymy ser aż będzie miał lekko przypieczoną skórkę, co jakiś czas delikatnie mieszając. W tej postaci nadaje się on świetnie np. jako składnik curry.