Do góry

Dodatki Przepis na:

Ser indyjski paneer

Ser indyjski paneer

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 10

Dodano:

Odsłon: 168

Tak naprawdę najprostszy i pyszny domowy ser. Tutaj propozycja przygotowania paneer smażonego, ale można go wykorzystywać na wiele innych sposobów.

Składniki

1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy ser.
    Świeże pasteryzowane (nie UHT) mleko 3,2% zagotowujemy na małym ogniu. Gdy zacznie wrzeć, dolewamy pomału mieszając sok z 3 dużych cytryn. Po kilku minutach ser ścina się. Odsączamy serwatkę przez szmatkę a zebrany ser odciskamy z nadmiaru cieczy pod jakimś ciężkim przedmiotem przez około 30 minut. Uzyskany ser powinien być jednorodny i dać się łatwo kroić, jak na zdjęciu obok.

    Ser ten jest neutralny w smaku i stanowi częsty dodatek do dań kuchni indyjskiej. Można go przygotować na słodko jak i na słono, jak w przykładzie poniżej. Nie topi się on i nie rozpada podczas smażenia czy pieczenia.

  2. Marynujemy ser.
    Przygotowujemy marynatę z oleju, sosu sojowego, curry, kminku, imbiru i zmiażdżone kolendry. Pokrojony w kostkę ser marynujemy ok 3 minut.

    Następnie, smażymy ser aż będzie miał lekko przypieczoną skórkę, co jakiś czas delikatnie mieszając.

    W tej postaci nadaje się on świetnie np. jako składnik curry.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń