Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos z suszonymi pomidorami

Sos z suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 4645

Dodano:

Odsłon: 242

Idealny sos do dań z grilla, kurczaka, wędlin i kotletów, zarówno mięsnych, jak i warzywnych.

Składniki

  • Jogurt naturalny Grecki 300 ml
  • Suszone pomidory 10 - 12 szt.
  • Czosnek 1 ząbek
  • Suszona bazylia 1 łyżeczka
  • Pieprz i sól do smaku
  • Oliwa po moczeniu pomidorów 2 - 3 łyżki
  • Świeża bazylia (opcjonalnie)
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Suszone pomidory z torebki, należy najpierw namoczyć na 10 minut w niewielkiej ilości gorącej wody. Następnie wyjąć z wody, drobno pokroić i zalać oliwą z oliwek, odstawić na co najmniej 30 minut. Jeśli mamy pomidory ze słoiczka w oliwie to tylko je drobno pokroić.

    Blenderem rozdrobnić pomidory, pokrojony czosnek, bazylię z jogurtem i oliwą. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.

  2. Jeśli sos będzie zjedzony w tym samym dniu, można dodać do niego rozdrobnione listki świeżej bazylii. Sos zachowuje swoje walory smakowe nawet do 3 dni.

    Sos z suszonymi pomidorami pasuje do różnych przekąsek warzywnych, przystawek mięsnych zarówno zimnych, jak i na ciepło. Uwielbiam go zwłaszcza do wędlin, kurczaka i różnych kotletów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 03 kwietnia Świetny sos, suszone pomidory są pyszne :) Już mi ślinka leci na samą myśl, o grillu i tym sosie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń