Dodatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 198 Ocena: 5934
Dodano: 03.04.2019
Odsłon: 561
3-4 os. | 15 min | łatwe | tanie |
Suszone pomidory z torebki, należy najpierw namoczyć na 10 minut w niewielkiej ilości gorącej wody. Następnie wyjąć z wody, drobno pokroić i zalać oliwą z oliwek, odstawić na co najmniej 30 minut. Jeśli mamy pomidory ze słoiczka w oliwie to tylko je drobno pokroić.
Blenderem rozdrobnić pomidory, pokrojony czosnek, bazylię z jogurtem i oliwą. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Jeśli sos będzie zjedzony w tym samym dniu, można dodać do niego rozdrobnione listki świeżej bazylii. Sos zachowuje swoje walory smakowe nawet do 3 dni.
Sos z suszonymi pomidorami pasuje do różnych przekąsek warzywnych, przystawek mięsnych zarówno zimnych, jak i na ciepło. Uwielbiam go zwłaszcza do wędlin, kurczaka i różnych kotletów.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

pelen_brzuszek 04 kwietnia 2019Zgłoś do usunięcia
ciekawy dodatek ;)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 03 kwietnia 2019Zgłoś do usunięcia
Świetny sos, suszone pomidory są pyszne :) Już mi ślinka leci na samą myśl, o grillu i tym sosie :)1 Kto głosował? | Odpowiedz