Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dodatek do gulaszu lub przystawka :) Smakuje na ciepło i na zimno......
Składniki
Mąkę, sól i zioła wsypać do miski. W drugiej rozkruszyć drożdże, zalać wodą i rozpuścić. Wlać do suchych składników. I teraz......jeżeli mamy cudowny robot z hakiem- to on wykona za nas całą pracę. Natomiast gdy nie mamy- angażujemy dziecko...partnera lub własne ręce. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Czas jest różny- zależy od nastroju drożdży....ale żeby im pomóc,możemy miskę z ciastem wstawić do większej z ciepłą wodą.
Po wyrośnięciu wałkujemy na ok.7mm i mamy do wyboru: możemy taką samą przenieść na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i posypać ulubionymi dodatkami.....lub.....tak,jak w moim przypadku, zblendować suszone pomidory z odrobiną zalewy na pastę, rozsmarować na płacie ciasta, złożyć wszystkie boki do środka i rozwałkować znowu. Przełożyć na blachę i zostawić do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 220st.C i piec ok.15-20min. Po wyciągnięciu dać jej chwilkę by przestygła, a później.....rozkoszować się jej smakiem z ulubionymi dodatkami. P.s. podobną pastę uzyskamy z oliwek:)