Przekąski Przepis na:
Focaccia

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 115
Dodano: 18.08.2017
Odsłon: 2498
Składniki
- Mąka 500dag
- Drożdże 20dag
- Ciepła woda 300ml
- Sól 1 łyżeczka
- Zioła prowansalskie 1 łyżeczka
- Sól morska, suszone pomidory, oliwki, oliwa z oliwek
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Mąkę, sól i zioła wsypać do miski. W drugiej rozkruszyć drożdże, zalać wodą i rozpuścić. Wlać do suchych składników. I teraz......jeżeli mamy cudowny robot z hakiem- to on wykona za nas całą pracę. Natomiast gdy nie mamy- angażujemy dziecko...partnera lub własne ręce. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Czas jest różny- zależy od nastroju drożdży....ale żeby im pomóc,możemy miskę z ciastem wstawić do większej z ciepłą wodą.
-
Po wyrośnięciu wałkujemy na ok.7mm i mamy do wyboru: możemy taką samą przenieść na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i posypać ulubionymi dodatkami.....lub.....tak,jak w moim przypadku, zblendować suszone pomidory z odrobiną zalewy na pastę, rozsmarować na płacie ciasta, złożyć wszystkie boki do środka i rozwałkować znowu. Przełożyć na blachę i zostawić do wyrośnięcia.
-
Piekarnik nagrzać do 220st.C i piec ok.15-20min. Po wyciągnięciu dać jej chwilkę by przestygła, a później.....rozkoszować się jej smakiem z ulubionymi dodatkami.
P.s. podobną pastę uzyskamy z oliwek:)
Komentarze do przepisu (0)