Do góry

Przekąski Przepis na:

Focaccia

Focaccia

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 115

Dodano:

Odsłon: 2498

Dodatek do gulaszu lub przystawka :) Smakuje na ciepło i na zimno......

Składniki

5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę, sól i zioła wsypać do miski. W drugiej rozkruszyć drożdże, zalać wodą i rozpuścić. Wlać do suchych składników. I teraz......jeżeli mamy cudowny robot z hakiem- to on wykona za nas całą pracę. Natomiast gdy nie mamy- angażujemy dziecko...partnera lub własne ręce. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Czas jest różny- zależy od nastroju drożdży....ale żeby im pomóc,możemy miskę z ciastem wstawić do większej z ciepłą wodą.

  2. Po wyrośnięciu wałkujemy na ok.7mm i mamy do wyboru: możemy taką samą przenieść na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i posypać ulubionymi dodatkami.....lub.....tak,jak w moim przypadku, zblendować suszone pomidory z odrobiną zalewy na pastę, rozsmarować na płacie ciasta, złożyć wszystkie boki do środka i rozwałkować znowu. Przełożyć na blachę i zostawić do wyrośnięcia.

  3. Piekarnik nagrzać do 220st.C i piec ok.15-20min. Po wyciągnięciu dać jej chwilkę by przestygła, a później.....rozkoszować się jej smakiem z ulubionymi dodatkami.

    P.s. podobną pastę uzyskamy z oliwek:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń