Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, aromatyczna i tania galaretka z kurczaka. Można ja przygotować również z resztek rosołu z niedzieli. Doskonala jako przekąska na Święta lub imprezę. Do galaretki można dodać ulubione dodatki np.: jajko, kukurydzę czy groszek konserwowy. Ważne aby było smacznie i kolorowo. Przed podaniem galaretka powinna być, dla wyrazistszego smaku, skropiona sokiem z cytryny lub octem.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 821
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 821
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Składniki
Kurczaka poćwiartować i przełożyć do dużego garnka. Dodać obrane warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu. Całość zalać zimną wodą i doprowadzić do zagotowania na małym grzaniu. Kiedy woda się zgotuje dodać sól i gotować do momentu aż kurczak i warzywa będą miękkie. Jeśli podczas gotowania na powierzchni pojawią się szumy, ściągnąć je łyżką cedzakową.
Kiedy bulion i kurczak będą juz gotowe, wyłowić kurczaka i warzywa z garnka a bulion przecedzić do innego garnka. Do gorącego bulionu dodać żelatynę i rozpuścić mieszając. Nie gotować. Dno naczynia lub naczyń, w których przygotowywać będziecie galaretkę ozdobić jajkiem, marchewką, groszkiem lub ulubionymi dodatkami. Następnie dodać sporą ilość ugotowanego i pokrojonego w kostke kurczaka. Całość delikatnie zalać bulionem. Galaretki włożyć do lodówki na noc, do stężenia.
Na drugi dzień galaretki wyjąć z foremek, można ułatwić sobie zadanie, wkładając naczynie z galaretką na chwile do ciepłej wody. Galaretki ozdobić według uznania i przed podaniem podawać je z octem lub sokiem z cytryny. Smacznego!