Do góry

Przekąski Przepis na:

Jajka faszerowane podsmażane

Jajka faszerowane podsmażane

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 184

Dodano:

Odsłon: 3006

Posłużenie się waflami w celu przygotowania przystawek, to ciekawe rozwiązanie, które posiada już szereg swoich fanów. Ta smaczna propozycja na pewno przypadnie do gustu Twoim domownikom i gościom.

Składniki

  • 16 waflowych jajek
  • 5 dużych jaj
  • 10 dużych pieczarek (ok. 0,5 kg)
  • 2 cebulki
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz
  • odrobina masła
  • olej w rozpylaczu do smażenia (minimalna ilość)
3-4 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Jajka faszerowane podsmażane

Przygotowanie

  1. Jaja ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać.
    Pieczarki i cebulkę drobno posiekać i usmażyć na maśle. Ostudzone dodać do jajek. Wsypać posiekany koperek i natkę. Dodać śmietanę, musztardę i wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Każdą waflową foremkę wypełnić równo farszem odrobinę ponad powierzchnię wafla.

  2. Na patelni
    Na dużej patelni, rozpylić odrobinę oleju. Na rozgrzaną patelnie kłaść połówki jajek, farszem do dołu. Smażyć na małym ogniu przez około 3-4 minuty do momentu aż farsz będzie przyrumieniony. W czasie smażenia można patelnię przykryć pokrywką aby farsz równomiernie się zagrzał.
    * polecamy podsmażać jajka na teflonowej patelni bez dodatku oleju
    Podawać ciepłe, zaraz po zdjęciu z patelni.

  3. Nieco zdrowiej - w piekarniku
    Jajka ułożyć na ruszcie i zapiec w piekarniku z termoobiegiem w temaperaturze 180 °C przez ok. 5 minut. Dla ozdoby posypać jajka drobnym koperkiem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń