Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 1211
Dodano: 23.02.2010
Odsłon: 41552
1-2 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Wszystkie skladniki oprocz bulki tartej i jajka zmielic w maszynce do miesa lub blenderze na gladka mase. Jezeli uzywamy chudego miesa najlepiej dodac do masy lyzke miekkiego masla zeby kebab nie wysechl podczas pieczenia. Nastepnie dodac bulke tarta i jajko i dokladnie wymieszac.
Masa oblepiac patyczki do szaszlykow, formujac podluzne kielbaski. Blaszke wylozyc folia do pieczenia, ulozyc kebaby. Piekarnik nagrzac do temp. 220 stopni. Piec kebaby (obracajac od czasu do czasu) do momentu az mieso bedzie swobodnie odchodzic od patyczkow.
Podawac z salata, ogorkiem, pomidorami i krazkami cebuli skropione sokiem z cytryny. Ja podaje rowniez z jogurtem doprawionym zielona papryczka chilli, sola, pieprzem i swieza mieta. Do tego oczywiscie chlebek pita.
Na skróty
Komentarze do przepisu (13)

annawk 02 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
baraninę kupić to rzeczywiście jest sztuka, mnie czasem ( bardzo czasem) udaje się kupić od hodowcy- w górach jest łatwiejszy do nich dostęp, choć widziałam kiedyś -ku swemu zdziwieniu - baraninę w sklepie mięsnym, lecz był to tylko incydent. Tak czy siak - jak tylko uda mi się ją zakupić na pewno zrobię ten kebab i dam znać jak wyszło:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

migotka72 02 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
Pychotka!!! Zrobiłam i wszyscy się zajadali.17 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchcik2 02 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
Smak kebabu czytając przepis sobie wyobrażam. Powiedz nam lepiej skąd wziąć mieloną baraninę, bo to mięso jest zdecydowanie w deficycie w Polsce. Wiem, że jest chyba tylu zwolenników, co przeciwników baraniny, ja akurat ją kocham i prawdziwy kebab nie może być z niczego innego, żaden kurczak czy wieprzowina nie ma prawa tak się nazywać.No, ale niestety.........
0 Kto głosował? | Odpowiedz

ilia 23 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Super, w końcu prawdziwy kebab, chyba ostatnio widziałam taki w Turcji :) do ulubionych17 Kto głosował? | Odpowiedz

oliwia_winna 26 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
jeszcze raz gratuluję wyrafinowanego "podniebienia" :-) miłośniczko kebabu...0 Kto głosował? | Odpowiedz

miciunia 26 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Niestety na tym swiecie jest jeszcze wiele takich rzeczy, ktorych Ty nie zrozumiesz. Polecam zagladanie na inne strony, takie ktore odpowiadaja Twoim gustom, bo jak na razie Smaker caly czas Cie zawodzi. Przykre to...17 Kto głosował? | Odpowiedz

oliwia_winna 26 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
tak; "oświeciłaś" mnie...nie rozumiem jak można być "miłośnikiem kebabu" ???
nie ma co; wyrafinowany gust...
0 Kto głosował? | Odpowiedz

madziak 25 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
A dlamnie wygląda świetnie, chętnie wciełabym takiego kebaba, zwłaszcza, że nie jadłam obiadu ;(Pozdrawiam.
17 Kto głosował? | Odpowiedz

mysz204 25 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
miciunia widac ze oliwia znowu szuka kogos do dyskusji nie przejmuj sie ona juz taka jest ;) a danie super;)17 Kto głosował? | Odpowiedz

miciunia 25 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
oliwia _winna widze, ze masz bardzo male pojecie na temat kebabu i tego jak powinien wygladac. Powtorze to raz jeszcze, chce zobaczyc Twoje apetycznie wygladajace potrawy. Malo tego, chce wyprobowac Twoje rewelacyjne przepisy. Mam nadzieje, ze kiedys sie doczekam...17 Kto głosował? | Odpowiedz