Przekąski Przepis na:
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Ugotowane ziemniaki (mogą być pozostałości z poprzedniego dnia) zgnieść praska, dołożyć jajko, łyżkę mąki, posolić, popieprzyć - wyrobić ciasto. Formować kotleciki (jak mielone),panierować, smażyć na złoty kolor. Podawać polane sosem grzybowym. Sos Pokroić cebule w kosteczkę, zarumienić na złoty kolor, podlać wodą, dołożyć pastę z grzybów (poniżej napisane jak przygotować), doprawić do smaku solą i pieprzem do smaku, dla poprawienia grzybowego smaku podbić śmietaną 30%
Przygotować mus z suszonych grzybów do wszelkich potraw:ok 0,5 kg grzybów suszonych namoczyć (można poprzedniego dnia), gotować aż do miękkości by zostały w niewielkiej ilości wody (tej samej w której się moczyły). Po ostudzeniu zmiksować lub 1/2 zmiksować i 1/2 pokroić w bardzo drobną kosteczkę,przełożyć do małych pojemniczków lub woreczków foliowych i zamrozić. Bardzo przydatne - sporo skraca czas jeśli do potrawy potrzebujemy smaku grzybowego
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 17 grudnia 2012Zgłoś do usunięcia
Świetny pomysł na pastę grzybową i obiadek tu zaprezentowany daję do ulubionych.Pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 25 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Podoba mi się pomysł z musem grzybowym, chętnie skorzystam.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Jagoda50 24 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Lubie takie kotlety ,a juz od dawna ich nie przygotowywałam.Dzieki,że przypomniałas przepis.0 Kto głosował? | Odpowiedz