Do góry

Przekąski Przepis na:

Łosoś wg tajemnego przepisu Kaszuba

Łosoś wg tajemnego przepisu Kaszuba

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 109

Dodano:

Odsłon: 148

Kilka razy w kolejne wakacje trzeba było spędzić czas nad tym samym jeziorem, kilka razy ( lub kilkanaście ) trzeba było biesiadować spożywając te same ( lub różne ) trunki, by wreszcie wydębić od Gospodarza przepis na pysznego łososia, którym się wszyscy zajadali.

Składniki

  • filet ze skórą z surowego łososia ok. 70 dag
  • 2 główki czasnku
  • sól ( garść )
  • liście laurowe 5 szt
  • posypka:
  • 1 opakowanie papryki ostrej
  • 1 opakownie papryki słodkiej
  • 2 łyżki vegety ( lub kucharka )
  • 1 łyżka przyprawy do ryb ( np. Alaska )
5-6 os. 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama
Łosoś wg tajemnego przepisu Kaszuba

Przygotowanie

  1. Filet dokładnie wyczyścić z łusek oraz ości.

  2. Nasolić ( natrzeć ) garścią soli. Pozostawić na 4 godziny na tacy
    ( desce ) ułożonej ukośnie w zlewie, aby wydzielający się płyn mógł swobodnie spływać.

  3. Po 4 godzinach sól spłukać zimną wodą, osuszyć.

  4. Filet natrzeć dokładnie posypką ( pozostałą posypkę można przechować w słoiku i wykorzystać w przyszłości ).

  5. Na wierzch gęsto nałożyć pokrojony w plasterki czosnek ( aby ryba wyglądała jak pokryta łuskami ), rozłożyć na czosnku liście laurowe.

  6. Całość zawinąć w folię aluminiową, włożyć do lodówki na noc
    ( 12 godzin ).

  7. Kroić ukośnie ostrym nożem w cienkie plastry, ułożyć na półmisku, posypać " łuskami" czosnku, podawać z chlebem i masłem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń