Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kilka razy w kolejne wakacje trzeba było spędzić czas nad tym samym jeziorem, kilka razy ( lub kilkanaście ) trzeba było biesiadować spożywając te same ( lub różne ) trunki, by wreszcie wydębić od Gospodarza przepis na pysznego łososia, którym się wszyscy zajadali.
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 105
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 91
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 105
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 91
Składniki
Filet dokładnie wyczyścić z łusek oraz ości.
Nasolić ( natrzeć ) garścią soli. Pozostawić na 4 godziny na tacy ( desce ) ułożonej ukośnie w zlewie, aby wydzielający się płyn mógł swobodnie spływać.
Po 4 godzinach sól spłukać zimną wodą, osuszyć.
Filet natrzeć dokładnie posypką ( pozostałą posypkę można przechować w słoiku i wykorzystać w przyszłości ).
Na wierzch gęsto nałożyć pokrojony w plasterki czosnek ( aby ryba wyglądała jak pokryta łuskami ), rozłożyć na czosnku liście laurowe.
Całość zawinąć w folię aluminiową, włożyć do lodówki na noc ( 12 godzin ).
Kroić ukośnie ostrym nożem w cienkie plastry, ułożyć na półmisku, posypać " łuskami" czosnku, podawać z chlebem i masłem.