Przekąski Przepis na:
Łososiowe kotleciki - piłeczki

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 187
Dodano: 05.05.2010
Odsłon: 694
Składniki
- średni ziemniak w łupince, ok 150g
- filety z łososia, 70g
- sok z cytryny
- 3/4 łyżki masła
- posiekane dymki, 2 szt.
- słodki sos chili (niekoniecznie), łyżeczka
- ketchup, 2 łyżki
- majonez, pół łyżki
- łyżka mąki z odrobiną soli i pieprzu
- roztrzepane jajko
- Bułka tarta, 50g
- olej słonecznikowy do smażenia
- sól i świeżo zmielony pieprz
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Ugotować ziemniaka w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Gdy nieco ostygnie obrać i rozgnieść go.
-
Ugotuj łososia w kuchence mikrofalowej przez 2-3 min w wysokiej temp. z dodatkiem soku z cytryny i masła, lub w pół szklanki bulionu z cytryną i masłem. Rozdrobnić mięso i zostawić do wystygnięcia.
-
Ziemniaki mieszamy z dymką, sosem chili, majonezem, ketchupem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - wymieszać.
-
Dodajemy do wykonanej masy łososia i delikatnie mieszamy alby za bardzo go nie rozdrobnić. .
-
Formujemy z masy małe piłeczki , które obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej a następnie smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu.
Komentarze do przepisu (2)

oliwia_winna 21 maja 2010Zgłoś do usunięcia
kolejna "zdrowa" propozycja...0 Kto głosował? | Odpowiedz

Mole3 05 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Świetny przepis na rybę. :)0 Kto głosował? | Odpowiedz