Przekąski Przepis na:
1-2 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Najpierw przygotowujemy jajka, mąkę, mleko i sól. Następnie jajka wbić do mleka i starannie rozmącić trzepaczką. Dodawać po trochu mąkę, cukier, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki; osolić. Tłuszcz rozgrzać na patelni i małą łyżeczką wazową nabierać ciasto. Przy wlewaniu ciasta na patelnię należy obrać ją tak, by była nim pokryta cienko i równomiernie. Gdy ciasto naleśnikowe się zetnie, obrócić łopatką na drugą stronę i dosmażyć na złotobrązowy kolor. ... ~ Ciasto na naleśniki powinno być płynne. Jeżeli zgęstnieje, trzeba je rozrzedzić mlekiem. Ciasto powinno zawsze postać gdzieś z 30 minut, aby mąka spęczniała. Jeżeli nadzienie ma być pikantne, nie należy do ciasta dodawać cukru!!!! ~ ...
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

xturionx 21 października 2013Zgłoś do usunięcia
Twoje naleśniki pysznie wyglądają, tylko to ciasto chyba nie jest najlepsze. Możesz sprawdzić jak j robię ciasto które zawsze mi wychodzi świetnie :) Ciasto na naleśniki29 Kto głosował? | Odpowiedz

kludanka 23 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Oglądałam w niemieckiej tv naleśnikowe szaleństwa.Zielone naleśniki robili z ciasta ze szpinakiem/do ciasta odsączony z wody szpinak,czosnek i blenderem potraktować/,czerwone z dodatkiem przecieru.Jako farsz mielone z cebulką,papryczką,jak kto lubi i co ma jeszcze w lodówce/pieczarki,ogórek/.Zwinąć,do formy,polać śmietaną,posypać serem,zapiec.Do tego jakaś lekka sałatka.Mniam,aż ślinka mi ciekła! Popróbujcie!!!4 Kto głosował? | Odpowiedz