Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
NALEŚNIKI MOŻNA PODAWAĆ Z FARSZEM I SOSEM CZOSNKOWYM LUB ZAPIEC Z BESZAMELEM
Klasyczne spaghetti bolognese z dodatkiem aromatycznych ziół i świeżej bazyli...
Odsłon: 64
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 217
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 826
Klasyczne spaghetti bolognese z dodatkiem aromatycznych ziół i świeżej bazyli...
Odsłon: 64
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 217
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 826
Składniki
To zabawne ,ale nigdy sztywno nie trzymam sie przepisu i skladniki dodaje "na oko". Przy małej ilosci ciasta 1 jajko wystarczy bo inaczej naleśnik bedzie kruchy i łamliwy. Wstskie składniki miksuje w garnku, tak aby ciasto było lekko gęste i lejące. Oliwe dodajemy do ciasta więc naleśniki smażymy na teflonie bez tłuszczu, ewentualnie przy pierwszym można wlać łyżkę na patelnię - przeważnie pierwszy nie wychodzi :) Grubość naleśników nie więcej niż 5mm a średnica ok.30cm w zależnosci od patelni. Wcześniej oczywiście musimy zrobić farsz. Podaje kilka swoich pomysłów ,ale zachęcam do stworzenia własnej wersji :) 1) FARSZ Z MIĘSA MIELONEGO Mięso mielone podsmażamy z cebulą i czosnkiem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Można dodać czerwoną fasolę. 2) FARSZ Z PARÓWEK Cienkie parówki kroimy w cienkie paski i podsmażamy z cebulą. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy 3) FARSZ Z KURCZAKIEM Kawałki filetu z kurczaka podsmażamy z przyprawami: sól, papryka, chilli, curry, zioła. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Polecam również ze szpinakiem, czerwoną fasolą lub pieczarkami. 4) FARSZ PIECZARKOWY Pieczarki kroimy w plastry i smażymy na maśle, mogę też być suszone grzyby ale wcześniej trzeba je namoczyć. Dodajemy trochę pieprzu. Na koncu dodajemy śmietanę i sól do smaku. Sos powinien byc gęsty. Można również zastosować farsz pierogowy, czyli grzyby, kapusta kwaszona i cebula. Sos czosnkowy: Kilka łyżek majonezu wymieszać z mlekiem i odrobiną ketchupu. Wycisnąć 2 ząbki czosnku. Można mieszać w słoiku potrząsając. ZAPIEKANE NALEŚNIKI W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć naleśniki z farszem, polać sosem beszamelowym i zapiec. SMACZNEGO!!!!