Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 162
Dodano: 04.02.2011
Odsłon: 40060
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotować ciasto naleśnikowe: 1,5 szkl mąki, po 0,5 szkl mleka i wody, 1 jajko, odrobina oleju, sól, pieprz. Ciasto musi mieć dosyć gęstą konsystencję (gęściejsze niż na zwykłe naleśniki)
Pierś z kurczaka pokroić na kawałki (takie na dwa gryzy ;) ), posypać przyprawą do gyrosa i odstawić na ok pół godziny
Płatki kukurydziane pokruszyć. ja wysypuję porcję płatków na ściereczkę, przykrywam drugą ścierka i przejeżdżam kilka razy wałkiem do ciasta.
Na patelni rozgrzać olej. musi go być tak by kawałki kurczaka były w nim zanurzone do połowy.
Kawałki kurczaka zanurzyć w cieście naleśnikowym a następnie obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Możne je podawać na gorąco z frytkami, jak i na zimno jako dodatek do sałatek. Świetnie się sprawdzają jako dodatek do piwa. Niestety nigdy nie pomyślałam o zrobieniu zdjęcia, ale na prawdę wyglądają smakowicie :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

tusiek83 29 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
znam ten przepis,to jest pyszne ,na imprezy się sprawdza zwłaszcza z dodatkiem sosów,polecam!0 Kto głosował? | Odpowiedz

JoannaQ 27 maja 2011Zgłoś do usunięcia
a ile czasu to trzeba marynowac???0 Kto głosował? | Odpowiedz