Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten wyśmienity sernik jest idealny na uroczystą, rodzinną Wielkanoc. To danie proste w wykonaniu, które zaskakuje – mimo całej prostoty – oryginalnością. Sernik ten często przygotowuję bez spodu i w podłużnej foremce. Idealnie pasuje do niego żurawinowy i chrzanowy sos świąteczny.
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2899
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 653
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 202
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 848
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 296
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2899
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 653
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 202
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 848
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 296
Składniki
W garnku zagotować wodę, wrzucić liście jarmużu i gotować około 5 minut. Odsączyć na sicie. W garnku ugotować obrane ziemniaki. Na patelni na odrobinie masła podsmażyć starte na tarce lub drobno pokrojone czosnek, cebulę i pora. Ugotowane i ostudzone ziemniaki, ugotowany jarmuż oraz podsmażone warzywa zmielić w maszynce lub rozdrobnić w blenderze. Do dużej miski dodać zmielony twaróg, zmielone warzywa, żółtka, parmezan, mąkę ziemniaczaną, doprawić solą morską, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, papryką ostrą i słodką. Masę dokładnie wymieszać i dodać ubite na sztywno białka. Całość delikatnie wymieszać, dodać bardzo drobno posiekane (lub rozdrobnione) zioła i wylać do przygotowanej formy.
Jarmużowy sernik piec przez 1 h w piekarniku nagrzanym do 175C. Studzić w piekarniku i całą noc w lodówce.
Sernik podawać z żurawinowym i chrzanowym sosem.