Do góry

Przekąski Przepis na:

Oprószone smakowicie śledzie na zakąskę

Oprószone smakowicie śledzie na zakąskę

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4802

Dodano:

Odsłon: 1638

Oprószone smakowicie śledzie na zakąskę to śledzie marynowane w pieprzu, oleju i occie. Wbrew temu co nasuwa marynata są bardzo delikatne w smaku. Zaręczam, że posmakują wielu z Was. Posmakowałam ich najpierw u koleżanki a potem już robiłam je w domu dość często i często będę je robić, ponieważ znikają w oka mgnieniu!

Składniki

  • 6 płatów śledzi a’la matias
  • Pieprz
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki octu
  • 3 ogórki konserwowe średniej wielkości
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 cebula duża
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Oprószone smakowicie śledzie na zakąskę

Przygotowanie

  1. Płaty śledziowe namoczyłam w zimnej wodzie na ok. 4 godziny. Dwukrotnie przez ten czas podmieniałam wodę.

    Wyciągnęłam śledzie z zalewy, odsączyłam i oprószyłam pieprzem po wewnętrznej stronie płatu. Odstawiłam na 30 minut.
    Pokroiłam po tym czasie śledzie w paski i przełożyłam do pojemnika.

  2. Wymieszałam olej z octem, dodałam pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojonego w kostkę ogórka konserwowego. Dorzuciłam liść i ziele i wymieszałam wszystko z octem i olejem. Taką zalewą zalałam śledzie i wymieszałam.
    Wstawiłam pod przykryciem do lodówki. Już po dobie można było jeść te śledzie. Po dwóch dobach są znakomite w smaku!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń