Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis czasochłonny, ale WARTO!!!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8076
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1166
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9847
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4531
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 542
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8076
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1166
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9847
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4531
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 542
Składniki
Ozory należy dobrze umyć, zalać wodą i gotować do momentu aż będzie schodzić z nich skóra (ok. 2 godz.)
Obieramy ozory ze skóry, zalewamy świeżą wodą, dodajemy włoszczyznę, vegetę, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i gotujemy do miękkości (ok. 1 godz.)
Miękkie ozory wyjmujemy z garnka i kroimy na ok. 1cm talarki, po czym układamy w formy np. salaterki i dekorujemy według uznania np. gotowaną marchewką.
Wywar z ozorów odcedzamy przez gęste sitko i dodajemy żelatynę - według przepisu na opakowaniu.
Tak przygotowanym wywarem z żelatyną zalewamy wcześniej przygotowane formy z ozorami i wstawiamy do lodówki. Czekamy aż zrobi się galareta i gotowe.