Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 58
Dodano: 05.02.2010
Odsłon: 2498
5-6 os. | 15 min | średnie | przystępne |
czosnek przpuscic przez praske na mizagę
śledzie dobrze odecedzic z oleju z tacki,pokroić w kawalki( ja kroje na niezbyt wielkie kawaleczki takie na raz do buzi)
ukladać kawaleczki sledzia w miseczce , smarować rozmiażdżonym czosnkiem i posypac majerankiem i tak warstwa po warstwie, oczywiscie na wierzchu ma byc majeranek.
(czasami by sledzi ciągle nie robic jednakowo dodaje pokrojona w kosteczkę cebulkę( niezbyt wiele) i warstwy wygladaja wtedy tak : śledż, czosnek, majeranek, cebulka)
gdy juz ukladanie sledzi mamy z glowy zalewamy to wszystko oliwką i by sledziki były pyszniutkie chowamy je głeboko w lodowce na 2-4 dni by skruszały i przeszły smakiem. Zapewniam iż takjie sledziki sa wysmienite na Wigilię jak i na imprezkę
....aa jeszcze jedno czosnek ma dośc intensywny zapach więc proponuje przechowywac np w miseczkach z pokrywką by lodowka nie przeszła zapachem
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

bobara 03 marca 2013Zgłoś do usunięcia
miłe ze smakuje :) dzieki :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Doloressss 20 lutego 2013Zgłoś do usunięcia
Wypróbowałam...Bardzo pyszne, tylko zamiast matiasów dałam śledzie marynowane
Ode mnie piąteczka :)
0 Kto głosował? | Odpowiedz