Do góry

Przekąski Przepis na:

Tatar ze śledzia z mango i jabłkiem

Tatar ze śledzia z mango i jabłkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 95

Dodano:

Odsłon: 1887

Święta święta, a co za tym idzie moje ulubione gotowanie:D dużo gotowania! U mnie standardowo zrywamy z utartymi daniami i smażonym karpiem. W zamian coś nowego, odświeżającego i lżejszego. Dzisiaj jednym z dań, które przygotowałem na kolację wigilijną jest tatar ze śledzia, ale z owocami :) wiecie jakie to dobre! gwarantuję zakochanie się od pierwszego wejrzenia. Ostatnio dużo eksperymentuję z ulubionymi rybami Polaków, czyli makrela, łosoś, a nawet odmienione, wydawałoby się pozbawione smaku, ryby mrożone, takie jak mintaj czy dorsz. Da się je odmienić i zaserwować nieziemskie wręcz potrawy z genialnymi smakami. Dzisiaj zaczynam od śledzia, jakże obecnego w każdej chyba polskiej lodówce i to nie tylko w Święta, ale też w każdy inny dzień tygodnia. Tatar zapewne kojarzy się Wam z mięsnym pysznym wołowym tatarem z żółtkiem, a jednak to danie może przybrać inny wymiar, wymiar śledziowy:)

Składniki

  • 300g matjasa
  • 1 jabłko
  • pół czerwonej cebuli/
  • 1 małe mango
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu light
  • pęczek natki pietruszki
  • Pieprz, sol
  • ew, sok z cytryny
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pokrój wszystkie składniki w grubą kostkę, cebulę w cienkie piórka, a natkę drobno posiekaj, zostaw kilka listków do dekoracji.

  2. Wymieszaj wszystko z jogurtem i majonezem. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny-jeśli śledź jest kwaśny nie dodawaj soku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń