Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna szwedzka przekąska, którą robi się z okazji różnych świąt rodzinnych bądź innych okoliczności.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10751
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4813
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 933
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9181
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10751
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4813
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 933
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9181
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Składniki
Kromki chleba tostowego okroiłam ze skórek. Ułożyłam pierwszą warstwę pieczywa na desce i posmarowałam pastą zrobioną z pasztetu: * pasztet drobiowy * 6 korniszonów (miałam malutkie korniszony) * 1 łyżka majonezu * 1 łyżka śmietany Pasztet rozdrobiłam widelcem, dodałam pokrojone drobno korniszony, majonez i śmietanę.
Przykryłam drugą warstwą pieczywa i posmarowałam pastą zrobioną z bardzo drobno posiekanych ogórków i sera śmietankowego: * 1 serek śmietankowy * 1-2 ogórki (miałam gruntowe)
Następna warstwa to warstwa z szynki. * szynka * majonez Szynkę pokroiłam w drobną kostkę i wymieszałam z majonezem ok. 1-2 łyżek. Posmarowałam następne blaty z pieczywa.
Następna warstwa to z pasty jajecznej. * 5 jajek ugotowanych na twardo * majonez * szczypiorek * sól, pieprz Jajka posiekałam bardzo drobno, dodałam posiekany szczypiorek, majonez i przyprawiłam do smaku. Taką pastą posmarowałam następny blat.
Ostatnia masa tego tortu była z krewetek. * 20 dkg krewetek * majonez 1-2 łyżki * kilka kropel cytryny Ściągnęłam ogonki z krewetek i bardzo drobno krewetki posiekałam. Skropiłam sokiem z cytryny i dodałam majonez. To była ostatnia warstwa "kremu tortowego".
Tak przełożony tort posmarowałam majonezem wymieszanym z serkiem śmietankowym. Majonezu dodałam tyle ile było serka. Boki obłożyłam posiekanym szczypiorkiem a górę przyozdobiłam pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem w plastrach, szynką, żółtym serem, krewetkami z ogonkami. Całość przyozdobiłam natką z pietruszki i koperkiem. Odstawiłam do stężenia do lodówki na kilka godzin.
Obserwacje: * tu jest naprawdę dowolność dobierania składników. * ważne jest to, żeby masa trzymała się pieczywa, stąd też obecność majonezu, śmietany czy serka * proponuję i zalecam użyć pasztetu na wagę a nie ze słoika. Ten ze słoika jest za rzadki. * każdą warstwę masy przykrywałam 6 kromkami pieczywa tostowego i smarowałam następną masą * zanim zacznie się kroić taki tort należy go schłodzić. * myślę, że fajny tort wyjdzie nawet z 4 warstw pieczywa (24 kromki)