Do góry

Przekąski Przepis na:

Tort kanapkowy

Przepis dnia 2019-06-03
Tort kanapkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 1458

Dodano:

Odsłon: 23172

Tradycyjna szwedzka przekąska, którą robi się z okazji różnych świąt rodzinnych bądź innych okoliczności.

Składniki

  • chleb tostowy (30-36 kromek)
  • 15 dkg pasztetu drobiowego lub wieprzowego (na wagę)
  • kilka korniszonów
  • szynka ok. 20 dkg
  • krewetki koktajlowe 30 dkg
  • majonez
  • 2 serki śmietankowe kanapkowe (typu Almette)
  • śmietana 18%
  • ogórki np. gruntowe
  • jajka 6 sztuk
  • szczypiorek
  • koperek
  • ser żółty
  • cytryna
  • pomidorki koktajlowe
  • sól, pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kromki chleba tostowego okroiłam ze skórek. Ułożyłam pierwszą warstwę pieczywa na desce i posmarowałam pastą zrobioną z pasztetu:
    * pasztet drobiowy
    * 6 korniszonów (miałam malutkie korniszony)
    * 1 łyżka majonezu
    * 1 łyżka śmietany

    Pasztet rozdrobiłam widelcem, dodałam pokrojone drobno korniszony, majonez i śmietanę.

  2. Przykryłam drugą warstwą pieczywa i posmarowałam pastą zrobioną z bardzo drobno posiekanych ogórków i sera śmietankowego:
    * 1 serek śmietankowy
    * 1-2 ogórki (miałam gruntowe)

  3. Następna warstwa to warstwa z szynki.
    * szynka
    * majonez

    Szynkę pokroiłam w drobną kostkę i wymieszałam z majonezem ok. 1-2 łyżek. Posmarowałam następne blaty z pieczywa.

  4. Następna warstwa to z pasty jajecznej.
    * 5 jajek ugotowanych na twardo
    * majonez
    * szczypiorek
    * sól, pieprz

    Jajka posiekałam bardzo drobno, dodałam posiekany szczypiorek, majonez i przyprawiłam do smaku. Taką pastą posmarowałam następny blat.

  5. Ostatnia masa tego tortu była z krewetek.
    * 20 dkg krewetek
    * majonez 1-2 łyżki
    * kilka kropel cytryny
    Ściągnęłam ogonki z krewetek i bardzo drobno krewetki posiekałam. Skropiłam sokiem z cytryny i dodałam majonez.

    To była ostatnia warstwa "kremu tortowego".

  6. Tak przełożony tort posmarowałam majonezem wymieszanym z serkiem śmietankowym. Majonezu dodałam tyle ile było serka. Boki obłożyłam posiekanym szczypiorkiem a górę przyozdobiłam pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem w plastrach, szynką, żółtym serem, krewetkami z ogonkami.
    Całość przyozdobiłam natką z pietruszki i koperkiem.

    Odstawiłam do stężenia do lodówki na kilka godzin.

  7. Obserwacje:

    * tu jest naprawdę dowolność dobierania składników.
    * ważne jest to, żeby masa trzymała się pieczywa, stąd też obecność majonezu, śmietany czy serka
    * proponuję i zalecam użyć pasztetu na wagę a nie ze słoika. Ten ze słoika jest za rzadki.
    * każdą warstwę masy przykrywałam 6 kromkami pieczywa tostowego i smarowałam następną masą
    * zanim zacznie się kroić taki tort należy go schłodzić.
    * myślę, że fajny tort wyjdzie nawet z 4 warstw pieczywa (24 kromki)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń