Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przedstawiam kawałki kurczaka w towarzystwie warzyw i rozpływającego się sera, zamknięte w pszennej tortilli. Musisz spróbować!
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Składniki
Na początku, dobrze umytego kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy przyprawę do gyrosa oraz odrobinę oliwy z oliwek a następnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby kurczak się zamarynował. Na patelni z rozgrzaną oliwą smażymy kurczaka tak długo aż mięso będzie miękkie a woda wyparuje. W międzyczasie myjemy pomidory i kroimy je na pół, a ser żółty trzemy na grubych oczkach tarki.
Na lekko podgrzanej patelni kładziemy jeden placek tortilli, posypujemy go serem, tak aby brzegi pozostały nieposypane i przypiekamy ją na niewielkim ogniu
Nakładamy na to sałatę, pomidory oraz usmażonego kurczaka i posypujemy kukurydzą. Na wierzch nakładamy również starty ser żółty, po czym przykrywamy to drugim plackiem tortilli i lekko dociskamy ręką. Naszą tortillę smażymy z obu stron. Przed przewróceniem jej na drugą stronę, musimy upewnić czy ser się dobrze roztopił i skleił odpowiednio nasze placki. Następnie tortillę wykładamy na talerz, kroimy na trójkąty i podajemy z różnymi sosami. Smacznego!