Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta aromatyczna sałatka w połączeniu z grzankami skusi nie tylko amatora włoskiej kuchni.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1539
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231945
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5049
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1539
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231945
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5049
Składniki
Pomidory umyć i pokroić w kostkę usuwając przy tym gniazda szypułek. Cebulę obrać, pokroić w plasterki i razem z pomidorami włożyć do miski. Dodać oliwę, sok z cytryny, ocet, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszać. Pozostawić pod przykryciem na około 30 min.
Piekarnik nagrzać do 240 stopni. Bagietką pokroić na kromki o grubości około 0,5 cm i ułożyć je na blasze i zapiekać około 3 min na najwyższej półce piekarnika, obracające je w tym czasie raz na drugą stronę. Zaraz po upieczeniu grzanki natrzeć czosnkiem z obu stron i posypać świeżo startym parmezanem. Dzięki temu sałatka nabierze wyjątkowego smaku.
Bazylię opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w drobne pasemka. Mozzarellę osączyć i pokroić w kostkę.
Grzanki, bazylię i mozzarellę wymieszać z pomidorami i cebulą. Sałatkę podawać zaraz po przyrządzeniu, aby grzanki nie nasiąkły sosem ale pozostały chrupiące.