Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta aromatyczna sałatka w połączeniu z grzankami skusi nie tylko amatora włoskiej kuchni.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 582
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11797
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13497
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2749
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 582
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11797
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13497
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2749
Składniki
Pomidory umyć i pokroić w kostkę usuwając przy tym gniazda szypułek. Cebulę obrać, pokroić w plasterki i razem z pomidorami włożyć do miski. Dodać oliwę, sok z cytryny, ocet, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszać. Pozostawić pod przykryciem na około 30 min.
Piekarnik nagrzać do 240 stopni. Bagietką pokroić na kromki o grubości około 0,5 cm i ułożyć je na blasze i zapiekać około 3 min na najwyższej półce piekarnika, obracające je w tym czasie raz na drugą stronę. Zaraz po upieczeniu grzanki natrzeć czosnkiem z obu stron i posypać świeżo startym parmezanem. Dzięki temu sałatka nabierze wyjątkowego smaku.
Bazylię opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w drobne pasemka. Mozzarellę osączyć i pokroić w kostkę.
Grzanki, bazylię i mozzarellę wymieszać z pomidorami i cebulą. Sałatkę podawać zaraz po przyrządzeniu, aby grzanki nie nasiąkły sosem ale pozostały chrupiące.