Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta i smaczna zakąska na wigiliną kolację.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2142
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 102
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 181
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 176
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2142
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 102
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 181
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 176
Składniki
Śliwki suszone zalać gorącą wodą tak aby zmiękły. Pozostawić je w gorącej wodzie ok. 10 min. W tym czasie filety śledziowe odsączamy od oleju najlepiej ręcznikiem papierowym i kroimy na pół - wzdłuż, tak aby uzyskać paski szerokości ok. 2 cm i długości ok. 8 cm.
Śliwki osuszamy, większe śliwki kroimy na pół i owijamy paskiem śledziowym, spinamy wykałaczką. Na zawinięty koreczek śledziowy nadziewamy po jednej małej kuleczce mozarelli. (jeśli kuleczki są duże można pokroić ja na ćwiartki jednak zdecydowanie ładniej wyglądają całe kuleczki)
Układamy na talerzyku tak aby koreczki utworzyły kształt słońca (patrz zdjęcie). Puste miejsce na środku talerzyka możemy wypełnić bardzo drobno posiekanymi śliwkami lub posiekanymi płatami śledziowymi.
Całość posypujemy bardzo drobno posiekaną natką pietruszki oraz płatkami migdałów wcześniej uprażonymi na gorącej patelni ( migdały wysypać na gorącą, suchą patelnię i prażyć kilka minut aż się zarumienią).
Danie idealne na wigilijny stół.
Poza okresem świątecznym płaty śledziowe zastąpić można płatami łososia wędzonego.
SMACZNEGO I WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT!