Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta i smaczna zakąska na wigiliną kolację.
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 177
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 960
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 678
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 177
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 960
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 678
Składniki
Śliwki suszone zalać gorącą wodą tak aby zmiękły. Pozostawić je w gorącej wodzie ok. 10 min. W tym czasie filety śledziowe odsączamy od oleju najlepiej ręcznikiem papierowym i kroimy na pół - wzdłuż, tak aby uzyskać paski szerokości ok. 2 cm i długości ok. 8 cm.
Śliwki osuszamy, większe śliwki kroimy na pół i owijamy paskiem śledziowym, spinamy wykałaczką. Na zawinięty koreczek śledziowy nadziewamy po jednej małej kuleczce mozarelli. (jeśli kuleczki są duże można pokroić ja na ćwiartki jednak zdecydowanie ładniej wyglądają całe kuleczki)
Układamy na talerzyku tak aby koreczki utworzyły kształt słońca (patrz zdjęcie). Puste miejsce na środku talerzyka możemy wypełnić bardzo drobno posiekanymi śliwkami lub posiekanymi płatami śledziowymi.
Całość posypujemy bardzo drobno posiekaną natką pietruszki oraz płatkami migdałów wcześniej uprażonymi na gorącej patelni ( migdały wysypać na gorącą, suchą patelnię i prażyć kilka minut aż się zarumienią).
Danie idealne na wigilijny stół.
Poza okresem świątecznym płaty śledziowe zastąpić można płatami łososia wędzonego.
SMACZNEGO I WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT!