Do góry

Przetwory Przepis na:

Frużelina z czereśni

Frużelina z czereśni

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 77

Dodano:

Odsłon: 672

Idealna do ciast, naleśników

Składniki

  • 1/2 kg czereśni
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 - 3 łyżki cukru kryształ
  • 200 + 50 ml zimnej wody
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czereśnie umyć i wydrylować. Do rondelka przełożyć wydrylowane czereśnie i zasypać cukrem. Do owoców dodać 200 ml zimnej wody. Podgrzewać całość na średnim ogniu ok. 10-15 minut do czasu, aż czereśnie zmiękną.W szklance wymieszać 50 ml zimnej wody z mąką ziemniaczaną i całość wlać do owoców - podgrzewać cały czas energicznie mieszając, aż masa zrobi się przezroczysta. Tak przygotowaną frużelinę możemy przełożyć gorącą do słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem, lub przestudzić i dodać do ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń