Do góry

Przetwory Przepis na:

Kwaśno-korzenny domowy przecier pomidorowy

Kwaśno-korzenny domowy przecier pomidorowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 244 Ocena: 2112

Dodano:

Odsłon: 297

Idealnie sprawdza się jako sos do pizzy, mięsa, makaronu.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kwaśno-korzenny domowy przecier pomidorowy

Przygotowanie

  1. Pomidory myjemy i kroimy na nieduże kawałki. Dodajemy posiekaną cebulę i wszystko razem gotujemy pod przykryciem. Osobno gotujemy ocet z przyprawami korzennymi. Przyprawy można dać według własnego upodobania. ja daję po kilka (5-7) kulek pieprzu i goździków, i po pół łyżeczki cynamonu i mielonej gałki. Ocet odstawiamy pod przykryciem.

    Kiedy pomidory się rozgotują można je przetrzeć lub zblendować (ja pomijam ten krok i przecier nie jest wtedy gładki)

  2. Do rozgotowanych pomidorów dodajemy cukier i sól oraz przecedzony wywar z octu i korzennych przypraw. Gotujemy razem około 2 godziny, mieszając. Trzeba pilnować, bo przecier lubi się przypalić. Gdy przecier jest już gęsty wlewamy do słoików i zakręcamy. Nie trzeba pasteryzować.

  3. Gotowy przecier można dodać do mięsa czy warzyw. Najbardziej polecam wlać go jako sos do pizzy .Na patelnię, na podsmażoną cebulę dodaję słoiczek przecieru i redukuję. Dodać zioła prowansalskie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń