Do góry

Newsy

Śledzie na świąteczny stół

Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa.

Fot. 123RF/Picsel

Śledź bałtycki to ryba niskokaloryczna - 100 gramów to zaledwie 106,8 kcal (oczywiście, wiele zależy od tego, z czym podamy rybę - ta w sosie śmietanowym drastycznie zwiększy swoją kaloryczność). Aż 76,7 proc. śledzia to woda, a tłuszczu 3,7 proc. 18,1 proc. to bardzo dobrze przyswajalne białko.

W 100 gramach śledzia bałtyckiego jest aż 40,4 proc. dziennego zapotrzebowania na selen, 33,4 proc. na fosfor oraz 14,8 proc na magnez. Śledź jest bogaty również w wapń, cynk i miedź.

Jak wykazały badania, nawet uznawana za bardzo zdrową oliwa z oliwek nie zawiera tak wiele zdrowych kwasów omega-3 oraz omega-6, co śledzie.

Nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć tych kwasów, w związku z czym należy dostarczyć je wraz z pożywieniem. Kwasy omega-3 zapewniają prawidłową pracę układu krążenia oraz zabezpieczają nas przed groźnymi chorobami serca. Ponadto, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, a także przyśpieszają przemianę materii. Co więcej, składniki zawarte w rybach wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo, wspomagają pamięć i poprawiają koncentrację, a także mają właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne.

Jak podawać śledzie?

Wykwintne potrawy w formie sałatki ze śledziem przygotują nawet ci, którzy na co dzień raczej omijają kuchnię szerokim łukiem. Podane w elegancki sposób (np. przystrojone świeżymi ziołami w ozdobnej, szklanej misie) przykują uwagę gości i będą doskonałym pomysłem na przystawkę. Ponadto, tak przygotowane danie można swobodnie dzielić, dlatego świetnie nadaje się jako posiłek, gdy idziemy w gości.

Dobrze zamarynowane śledzie stanowią również pyszną przekąskę. Z czego zatem przygotować zaprawę, która w połączeniu z rybą da oryginalny smak? Oczywiście najpowszechniej znane są marynaty tworzone na bazie octu, soli i oleju, jednak aby wydobyć głębie ich smaku warto zainwestować czas i stworzyć pyszny sos nieco wcześniej, by śledzie mogły poleżeć w jego towarzystwie przynajmniej jeden dzień. Strzałem w dziesiątkę na świątecznym stole będzie śledź marynowany w jogurtowej marynacie z dodatkiem czosnku, bazylii i oliwy z oliwek - smak będzie z pewnością intensywny, ale gwarantujemy, że zachwyci wszystkich gości. Kulinarnym hitem ostatnich lat jest również zielone lub czerwone pesto - dlaczego nie zamarynować nim śledzi?

Co jeszcze można zrobić ze śledzi? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Oto niektóre z ich propozycji świąteczne przekąski ze śledziami.

 

1. Sałatka śledziowa

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Śledzie proboszcza

Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

 

3. Sałatka śledziowa

Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Śledzie po japońsku

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Śledzie po grecku

Fot. Agusiowesmakolyki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Śledzie w curry

Fot. AnetaP na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Śledzie gajowego

Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Śledzie z suszonymi śliwkami

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń