Spis treści:
- Przepis na babkę orzechową
- Przepis na babkę migdałową
- Przepis na babkę z jabłkami
- Przepis na łaciatą babkę
- Przepis na babkę szafranowo-cytrynową
- Przepis na babkę marchewkowo-pomarańczową
Tradycyjna wielkanocna babka to ta o smaku cytryny, obficie polana lukrem lub posypana cukrem pudrem. Niewiele osób odchodzi o tej klasyki, a szkoda, bo jest to tak uniwersalny wypiek, że można z nim dowolnie poeksperymentować. W tym roku masz ochotę zaszaleć i przyrządzić coś niebanalnego? Babka orzechowa, migdałowa, łaciata, marchewkowo-pomarańczowa, a nawet szafranowo-cytrynowa - możliwości jest tak wiele, że z pewnością znajdziesz coś dla siebie!
Oryginalne przepisy na babkę wielkanocną
Babka orzechowa
Babka orzechowa to świetny wybór dla fanów mocno orzechowych smaków. Jej atutem są nie tylko wyjątkowe walory smakowe, ale również niezwykła łatwość w przygotowaniu. Upieczenie przysmaku w tej wersji powinno zająć ci około godziny. Aby przyrządzić babkę orzechową, musisz zaopatrzyć się w takie produkty jak jajka, cukier, masło, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, cukier waniliowy, mąka pszenna, mleko oraz mielone orzechy - np. włoskie lub laskowe.
Wbij do miski jajka, dosyp cukier i ubij. Rozpuść masło i po ostudzeniu dodaj do niego pozostałe składniki. Całość zmiksuj na jednolitą masę i przełóż do foremki natłuszczonej masłem. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz w 180 stopniach przez ok. 50-60 minut. Gotowy wypiek polej czekoladą i ułóż na nim kilka sztuk orzechów.
Babka migdałowa
Dzięki swojemu przyjemnemu aromatowi babka migdałowa doskonale wpisuje się w wielkanocny klimat. Podobnie jak poprzedniczka, jest bardzo prosta w przygotowaniu i urzeka swoim mocno orzechowym smakiem. Jak wyczarować ją krok po kroku?
Do przyrządzenia babki w tej wersji potrzebujesz jajek, cukru, mąki migdałowej lub samodzielnie zmielonych migdałów, masła, cukru pudru oraz proszku do pieczenia. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić jej smak, możesz dodać odrobinę aromatu migdałowego lub waniliowego.
Umieść w misce cukier, masło oraz jajka, a następnie zmiksuj, aż do dokładnego połączenia się składników. Dosyp mąkę z proszkiem do pieczenia i kontynuuj mieszanie do momentu, aż uda ci się uzyskać jednolitą konsystencję. Wysmaruj formę masłem i wlej do niej ciasto, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Obróbka termiczna powinna trwać ok. 30 minut. Przed podaniem oprósz babkę cukrem pudrem.
Sprawdź także: Naturalne barwniki do jajek. Wielkanocne pisanki zafarbujesz bez chemii
Babka z jabłkami
Twoimi ulubionymi ciastami są te z dodatkiem jabłek, ale klasyczna szarlotka już ci się znudziła? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec pyszną jabłkową babkę! Jedno jest pewne - gdy raz jej spróbujesz, zagości w twoim jadłospisie nie tylko z okazji Wielkanocy.
Babka z jabłkami powstaje z takich składników jak cukier, jajka, mąka pszenna, proszek do pieczenia, masło, cukier waniliowy oraz jabłka. Obierz owoce ze skórki, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę, a następnie dodaj do nich sypkie produkty, tj. mąkę oraz proszek do pieczenia. W kolejnym kroku dorzuć pokrojone jabłka oraz roztopione masło.
Wymieszaj wszystkie składniki, aż do otrzymania jednolitej konsystencji, a następnie wlej ciasto do wysmarowanej masłem formy. Piecz babkę w 180 stopniach przez ok. 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp ją cukrem pudrem.
Łaciata babka
Łaciata babka to słodka przekąska, która oczaruje twoich bliskich nie tylko swoim smakiem, ale przede wszystkim oryginalnym wyglądem. Wbrew pozorom jej przygotowanie nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne, a lista składników zawiera jedynie kilka podstawowych pozycji. Jakich produktów potrzebujesz do upieczenia łaciatej babki? Na twojej zakupowej liście nie może zabraknąć jajek, mąki pszennej, oleju, kakao, cukru zwykłego i waniliowego, proszku do pieczenia oraz masła.
Ubij jajka z cukrem białym i waniliowym, a następnie dodaj do nich pozostałe składniki, tj. mąkę, olej, wodę oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj i podziel ciasto na dwie części, do jednej z nich wsypując kakao. Posmaruj formę masłem i wlej do niej na przemian oba rodzaje ciasta - jasne oraz ciemne. Stosuj przy tym różne proporcje, aby powstał charakterystyczny łaciaty wzór. Wstaw babkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ją przez ok. 50 minut. Gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem.
Babka szafranowo-cytrynowa
Jeśli trudno ci rozstać się z tradycją, postaw na klasyczną cytrynową babkę. Aby nadać jej intensywny żółty odcień, możesz dosypać do niej nieco szafranu. Jakie inne składniki przydadzą ci się do realizacji przepisu?
Babka szafranowo-cytrynowa powstaje z takich produktów jak jajka, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, mleko, masło, cukier, proszek do pieczenia oraz szafran. Do przygotowania lukru przyda ci się woda, sok z cytryny oraz cukier puder. Podgrzej mleko w rondelku, dodaj do niego szafran i dokładnie wymieszaj. Ubij jajka z cukrem, a następie dosyp do nich obie mąki i zmiksuj, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. W kolejnym kroku dolej roztopione masło oraz mleko z szafranem i ponownie wymieszaj.
Wysmaruj foremkę masłem i wlej do niej ciasto. Piecz babkę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 45 minut. W międzyczasie zabierz się za robienie lukru - połącz ze sobą wszystkie składniki i utrzyj je na gładką masę.
Babka marchewkowo-pomarańczowa
Wielkanocna babka z dodatkiem warzywa? Dlaczego nie! Nie od dziś wiadomo, że marchewka doskonale sprawdza się w deserach i to nie tylko tych dietetycznych. Po pierwsze nadaje ciastu wilgotności, a po drugie świetnie komponuje się z wieloma składnikami, w tym z pomarańczą.
Jak przyrządza się babkę marchewkowo-pomarańczową? Kluczowym elementem przepisu jest dobranie odpowiednich produktów, tj. jajek, mąki pszennej, proszku do pieczenia, soli, masła, cukru, skórki pomarańczy oraz startej marchewki.
Ubij jajka z cukrem, a następnie dodaj do nich resztę niezbędnych składników - mąkę, proszek do pieczenia, sól, skórkę pomarańczy oraz marchewkę. Całość dokładnie zmiksuj, dolej masło i kontynuuj mieszanie. Wysmaruj foremkę do pieczenia masłem i umieść w niej ciasto. Babkę należy piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 45 minut. Gdy nieco ostygnie, możesz posypać ją cukrem pudrem lub oblać polewą z białej czekolady. Smacznego!
1. Babka z rodzynkami i polewą orzechowo-czekoladową
Zobacz przepisBabka z rodzynkami na Wielkanoc / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Babka z jabłkami i cynamonem
Zobacz przepisBabka z jabłkami i cynamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Pyszna, wilgotna i puszysta babka na kefirze
Zobacz przepisPyszna, wilgotna i puszysta babka na kefirze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Babka śmietankowa z migdałami
Zobacz przepisBabka śmietankowa z migdałami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Puszysta babka marchewkowa
Zobacz przepisPuszysta babka marchewkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Babka hrabina
Zobacz przepisBabka piaskowa o smaku cytrynowym lub pomarańczowym przekładana czekoladą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Budyniowa babka truskawkowa
Zobacz przepisBudyniowa babka truskawkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Babka orzechowa
Zobacz przepisBabka orzechowa na Wielkanoc / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
14. Babka orzechowo-kakaowa
Zobacz przepisBabka orzechowo-kakaowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
15. Babka miodowo-orzechowa
Zobacz przepisBabka miodowo-orzechowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Obłędnie kremowa zupa chrzanowa Magdy Gessler. Przygotuj zamiast żurku »
Na zmarszczki, przebarwienia i uporczywe wypryski. Ten olej działa jak drogi kosmetyk »
Sekretne składniki siostry Anastazji. Oto co dodaje do surówki z kapusty »