Ciasta na Boże Narodzenie

Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań przy stole, na którym nie może zabraknąć aromatycznych wypieków. Do najpopularniejszych świątecznych słodkości należą oczywiście babki, które lądują nawet w wielkanocnych koszykach. Babka migdałowa, orzechowa czy z jabłkami? Poznaj najciekawsze z nich i zaskocz swoich gości.

Choć możesz upiec tradycyjną, warto poeksperymentować. Odkryj pyszny przepis na oryginalną babkę wielkanocną | Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Tradycyjna wielkanocna babka to ta o smaku cytryny, obficie polana lukrem lub posypana cukrem pudrem. Niewiele osób odchodzi o tej klasyki, a szkoda, bo jest to tak uniwersalny wypiek, że można z nim dowolnie poeksperymentować. W tym roku masz ochotę zaszaleć i przyrządzić coś niebanalnego? Babka orzechowa, migdałowa, łaciata, marchewkowo-pomarańczowa, a nawet szafranowo-cytrynowa - możliwości jest tak wiele, że z pewnością znajdziesz coś dla siebie!  

Oryginalne przepisy na babkę wielkanocną  

Babka orzechowa 

Babka orzechowa to świetny wybór dla fanów mocno orzechowych smaków. Jej atutem są nie tylko wyjątkowe walory smakowe, ale również niezwykła łatwość w przygotowaniu. Upieczenie przysmaku w tej wersji powinno zająć ci około godziny. Aby przyrządzić babkę orzechową, musisz zaopatrzyć się w takie produkty jak jajka, cukier, masło, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, cukier waniliowy, mąka pszenna, mleko oraz mielone orzechy - np. włoskie lub laskowe.  

Wbij do miski jajka, dosyp cukier i ubij. Rozpuść masło i po ostudzeniu dodaj do niego pozostałe składniki. Całość zmiksuj na jednolitą masę i przełóż do foremki natłuszczonej masłem. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz w 180 stopniach przez ok. 50-60 minut. Gotowy wypiek polej czekoladą i ułóż na nim kilka sztuk orzechów.

Babka migdałowa  

Dzięki swojemu przyjemnemu aromatowi babka migdałowa doskonale wpisuje się w wielkanocny klimat. Podobnie jak poprzedniczka, jest bardzo prosta w przygotowaniu i urzeka swoim mocno orzechowym smakiem. Jak wyczarować ją krok po kroku?  

Do przyrządzenia babki w tej wersji potrzebujesz jajek, cukru, mąki migdałowej lub samodzielnie zmielonych migdałów, masła, cukru pudru oraz proszku do pieczenia. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić jej smak, możesz dodać odrobinę aromatu migdałowego lub waniliowego.  

Umieść w misce cukier, masło oraz jajka, a następnie zmiksuj, aż do dokładnego połączenia się składników. Dosyp mąkę z proszkiem do pieczenia i kontynuuj mieszanie do momentu, aż uda ci się uzyskać jednolitą konsystencję.  Wysmaruj formę masłem i wlej do niej ciasto, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Obróbka termiczna powinna trwać ok. 30 minut. Przed podaniem oprósz babkę cukrem pudrem.  

Sprawdź także: Naturalne barwniki do jajek. Wielkanocne pisanki zafarbujesz bez chemii

Babka z jabłkami 

Twoimi ulubionymi ciastami są te z dodatkiem jabłek, ale klasyczna szarlotka już ci się znudziła? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec pyszną jabłkową babkę! Jedno jest pewne - gdy raz jej spróbujesz, zagości w twoim jadłospisie nie tylko z okazji Wielkanocy.  

Babka z jabłkami powstaje z takich składników jak cukier, jajka, mąka pszenna, proszek do pieczenia, masło, cukier waniliowy oraz jabłka. Obierz owoce ze skórki, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę, a następnie dodaj do nich sypkie produkty, tj. mąkę oraz proszek do pieczenia. W kolejnym kroku dorzuć pokrojone jabłka oraz roztopione masło.  

Wymieszaj wszystkie składniki, aż do otrzymania jednolitej konsystencji, a następnie wlej ciasto do wysmarowanej masłem formy. Piecz babkę w 180 stopniach przez ok. 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp ją cukrem pudrem.

Łaciata babka 

Łaciata babka to słodka przekąska, która oczaruje twoich bliskich nie tylko swoim smakiem, ale przede wszystkim oryginalnym wyglądem. Wbrew pozorom jej przygotowanie nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne, a lista składników zawiera jedynie kilka podstawowych pozycji.  Jakich produktów potrzebujesz do upieczenia łaciatej babki? Na twojej zakupowej liście nie może zabraknąć jajek, mąki pszennej, oleju, kakao, cukru zwykłego i waniliowego, proszku do pieczenia oraz masła.

Ubij jajka z cukrem białym i waniliowym, a następnie dodaj do nich pozostałe składniki, tj. mąkę, olej, wodę oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj i podziel ciasto na dwie części, do jednej z nich wsypując kakao. Posmaruj formę masłem i wlej do niej na przemian oba rodzaje ciasta - jasne oraz ciemne. Stosuj przy tym różne proporcje, aby powstał charakterystyczny łaciaty wzór. Wstaw babkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ją przez ok. 50 minut. Gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem.  

Babka szafranowo-cytrynowa  

Jeśli trudno ci rozstać się z tradycją, postaw na klasyczną cytrynową babkę. Aby nadać jej intensywny żółty odcień, możesz dosypać do niej nieco szafranu. Jakie inne składniki przydadzą ci się do realizacji przepisu?  

Babka szafranowo-cytrynowa powstaje z takich produktów jak jajka, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, mleko, masło, cukier, proszek do pieczenia oraz szafran. Do przygotowania lukru przyda ci się woda, sok z cytryny oraz cukier puder.  Podgrzej mleko w rondelku, dodaj do niego szafran i dokładnie wymieszaj. Ubij jajka z cukrem, a następie dosyp do nich obie mąki i zmiksuj, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. W kolejnym kroku dolej roztopione masło oraz mleko z szafranem i ponownie wymieszaj.

Wysmaruj foremkę masłem i wlej do niej ciasto. Piecz babkę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 45 minut. W międzyczasie zabierz się za robienie lukru - połącz ze sobą wszystkie składniki i utrzyj je na gładką masę.

Babka marchewkowo-pomarańczowa 

Wielkanocna babka z dodatkiem warzywa? Dlaczego nie! Nie od dziś wiadomo, że marchewka doskonale sprawdza się w deserach i to nie tylko tych dietetycznych. Po pierwsze nadaje ciastu wilgotności, a po drugie świetnie komponuje się z wieloma składnikami, w tym z pomarańczą.  

Jak przyrządza się babkę marchewkowo-pomarańczową? Kluczowym elementem przepisu jest dobranie odpowiednich produktów, tj. jajek, mąki pszennej, proszku do pieczenia, soli, masła, cukru, skórki pomarańczy oraz startej marchewki.

Ubij jajka z cukrem, a następnie dodaj do nich resztę niezbędnych składników - mąkę, proszek do pieczenia, sól, skórkę pomarańczy oraz marchewkę. Całość dokładnie zmiksuj, dolej masło i kontynuuj mieszanie. Wysmaruj foremkę do pieczenia masłem i umieść w niej ciasto. Babkę należy piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 45 minut. Gdy nieco ostygnie, możesz posypać ją cukrem pudrem lub oblać polewą z białej czekolady. Smacznego! 

1. Babka z rodzynkami i polewą orzechowo-czekoladową

 Babka z rodzynkami i polewą orzechowo-czekoladową Zobacz przepis

Babka z rodzynkami na Wielkanoc / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Babka z jabłkami i cynamonem

 Babka z jabłkami i cynamonem Zobacz przepis

Babka z jabłkami i cynamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pyszna, wilgotna i puszysta babka na kefirze

 Pyszna, wilgotna i puszysta babka na kefirze Zobacz przepis

Pyszna, wilgotna i puszysta babka na kefirze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Babka adwokatowa

 Babka adwokatowa Zobacz przepis

Babka ajerkoniakowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Babka śmietankowa z migdałami

 Babka śmietankowa z migdałami Zobacz przepis

Babka śmietankowa z migdałami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Babka na winie

 Babka na winie Zobacz przepis

Babka na winie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Puszysta babka marchewkowa

 Puszysta babka marchewkowa Zobacz przepis

Puszysta babka marchewkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Babka łaciata

 Babka łaciata Zobacz przepis

Jak upiec łaciatą babkę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Babka bananowa

 Babka bananowa Zobacz przepis

Babka bananowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Babka hrabina

 Babka hrabina Zobacz przepis

Babka piaskowa o smaku cytrynowym lub pomarańczowym przekładana czekoladą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Babka majonezowa

 Babka majonezowa Zobacz przepis

Babka majonezowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Budyniowa babka truskawkowa

 Budyniowa babka truskawkowa Zobacz przepis

Budyniowa babka truskawkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Babka orzechowa

 Babka orzechowa Zobacz przepis

Babka orzechowa na Wielkanoc / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

14. Babka orzechowo-kakaowa

 Babka orzechowo-kakaowa Zobacz przepis

Babka orzechowo-kakaowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

15. Babka miodowo-orzechowa

 Babka miodowo-orzechowa Zobacz przepis

Babka miodowo-orzechowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

16. Babka orzechowa

 Babka orzechowa Zobacz przepis

Babka orzechowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

17. Babka migdałowa

 Babka migdałowa Zobacz przepis

Babka migdałowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Obłędnie kremowa zupa chrzanowa Magdy Gessler. Przygotuj zamiast żurku »

Na zmarszczki, przebarwienia i uporczywe wypryski. Ten olej działa jak drogi kosmetyk »

Sekretne składniki siostry Anastazji. Oto co dodaje do surówki z kapusty »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Desery Kutia

Tradycyjna kutia składa się z pszenicy, maku, miodu, orzechów, rodzynek i mig...

Odsłon: 179

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Hamuje apetyt, zwiększa metabolizm. Cukrzycy powinni jeść regularnie

Czarna fasola to niezwykle wartościowy składnik diety, który doskonale wspiera zdrowie, szczególnie u osób z cukrzycą. Dzięki wysokiej zawartości b...

0
Informacje Jak dopasować dietę pudełkową do własnych potrzeb?

Coraz więcej osób decyduje się na catering dietetyczny, który pozwala połączyć zdrowe odżywianie z oszczędnością czasu.

0
Informacje Czekoladowe naleśniki z odżywką białkową

Poszukując inspiracji na pożywny, zdrowy, a jednocześnie pełnowartościowy posiłek, warto zapoznać się z przepisem na czekoladowe naleśniki z odżywk...

0
Informacje Nie tylko frytki, gofry i najlepsze na świecie czekoladki. Ciekawe potrawy kuchni belgijskiej

Belgia kojarzy ci się głównie z moules et frites? Nic w tym dziwnego – w końcu to jej narodowe danie. Wiedz jednak, że słynie ona również z wielu i...

6