Ciasta na Boże Narodzenie

W wakacje wybierasz się do Paryża, a może chcesz odwiedzić południe Francji? Czeka cię prawdziwa kulinarna uczta. Zastanawiasz się, jakich francuskich dań warto spróbować? Co zamówić w tradycyjnej boulangerie oraz jakie smakowite, pamiątki warto przywieźć z podróży? Sprawdź, co warto wiedzieć o francuskiej kuchni.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Francja większości z nas kojarzy się z modą, sztuką, wieżą Eiffla oraz oczywiście wykwintnym jedzeniem. Wiele osób, które nie odwiedziło dotąd kraju Napoleona, może żyć w błędnym przeświadczeniu, że Francuzi zajadają się tylko ślimakami i żabimi udkami. Oczywiście trzeba przyznać, że takich dań w menu Francuzów nie brakuje. Jednak we francuskich restauracji znajdziesz wiele pysznych propozycji, które z pewnością zachwycą cię smakiem.

Zobacz także: Co zjeść na Węgrzech?

Jakie dania, warto zjeść we Francji?

Co warto zamówić w restauracjach we Francji? Na początku należy pamiętać, że każdy region, a jest ich 22, ma do zaoferowania różne smaki oraz lokalne dania. Przykładowo mieszkańcy słonecznej Prowansji najczęściej zajadają się owocami morza, bouillabisse, czyli zupą rybną, lub ratatouille, słynnymi pieczonymi warzywami z oliwą. To danie z pewnością pamiętają fani filmu Disneya z sympatycznym szczurkiem w roli głównej. Jeśli odwiedzisz Niceę, nie możesz pominąć salade nicoise, czyli tradycyjnej sałatki nicejskiej.

Wybierając się do Burgundii, koniecznie musisz spróbować słynnej boeuf Bourguignon, czyli wołowiny po burgundzku oraz escargots a la bourguignonne – ślimaków gotowanych w winie, a następnie zapiekanych z dodatkiem masła i czosnku.

Alzacja to region znajdujący się niedaleko Niemiec, dlatego w tamtejszej regionalnej kuchni możemy dostrzec wpływ sąsiada. Popularnym daniem jest tu choucroute, czyli gotowana w winie Riesling kiszona kapusta obłożona wędzonymi kiełbaskami, w menu alzackich restauracji możemy spotkać także kugelhopf, drożdżową babkę z rodzynkami.

Zobacz także: Jakich dań spróbować w Egipcie?

Co zjeść w Paryżu?   

Wiele osób, które na wakacyjną destynację obiera Francję, planuje udać się do Paryża. Jakie dania, warto zjeść we francuskiej stolicy? Na pewno warto spróbować tradycyjnej La soupe à l’oignon, czyli zupy cebulowej, przygotowywanej z białej cebuli z dodatkiem masła i białego wina.

Do popularnych dań należą także ślimaki, podawane z masłerm, czosnkiem i pietruszką. Specjalnością wielu restauracji są także ostrygi, koniecznie z sosem winegret i cytryną.

W paryskich restauracjach znajdzie się coś pysznego również dla mięsożerców. Steak frites to nic innego jak stek w towarzystwie ziemniaczanych frytek. Popularnym mięsem wśród Francuzów jest także kaczka. Warto spróbować tej z suszonymi śliwkami i kandyzowanymi jabłkami.

Sprawdź także: Co jeść na wakacjach w Portugalii? Pamiętaj o tych przysmakach

Co zjeść na francuskie śniadanie?

Oczywiście podczas przechadzania się paryskimi uliczkami, koniecznie musisz wejść do jednej z piekarni, czyli boulangerie. Poranek rozpocznij od świeżego croissanta, czyli maślanego rogalika z ciasta francuskiego lub pain au chocolat, wypieku z ciasta francuskiego z czekoladą. Spróbuj także baguette, francuskiej bagietki. Świetnie będzie smakować z dżemem lub masłem. Do śniadania francuzi najczęściej piją kawę lub świeży sok pomarańczowy.

Francuskie słodkości i desery

Jakie desery warto zjeść we Francji? Do najpopularniejszych dań na słodko, należą crêpes to francuskie naleśniki, podawane z czekoladą i bananami, dżemami, konfiturami lub bitą śmietaną. Ten pyszny deser możesz zjeść podczas przechadzki po mieście, ponieważ naleśniki można wziąć na wynos, jako przekąskę do ręki. Będąc w restauracji, warto natomiast skosztować Crêpes Suzette, naleśników z sosem pomarańczowo-karmelowym oraz likierem pomarańczowym.

Popularnym deserem są także wszelakie tarty z ciasta kruchego, najczęściej z dodatkiem owoców lub kremu budyniowego. Inną znaną i lubianą propozycją na francuski deser jest Crème brûlée – powstaje ze śmietanki, żółtek oraz cukru. Na wierzchu znajdziesz natomiast warstwę skarmelizowanego cukru.

Koniecznie musisz spróbować także słynnych macarons, czyli makaroników – ciasteczek z mąki migdałowej dostępnym w przeróżnych smakach. Malinowe, truskawkowe, czekoladowe, pistacjowe, różane… Prawdziwe cukiernie, w których sprzedawane są te przepyszne ciasteczka, w swojej ofercie mają niemal, każdy smak. Do jednych najpopularniejszych i najstarszych firm produkujących te kultowe słodkości należy Ladurée, ich makaroniki powstają od 1862 roku.

Zobacz także: Co zjeść na wakacjach w Hiszpanii?

Kulinarne pamiątki z Francji

Jakie smakołyki, warto przywieźć z Francji? Na pewno musisz zajrzeć do sklepów, które w swoim asortymencie mają francuskie sery, czyli fromagerie. Niewiele osób wie, że Francuzi produkują aż 1600 gatunków serów! Do najpopularniejszych należą: roquefort, brie, reblochon, camembert, ruyere, du chevre, czy bresse bleu.

Oczywiście wykwintne francuskie sery najlepiej smakować będą w towarzystwie wybornego wina. Możesz wybierać z wielu gatunków wina, jednak do najpopularniejszych należą: merlot, chardonnay, cabernet sauvignon, pinot czy chenin blanc. Warto zwrócić uwagę, by na etykiecie wina znalazł się napis Appelation d'Origine Contrôlée (AOC), świadczący o jakości produktu. Nie można zapomnieć również o francuskim szampanie. Niestety, jeśli chcemy zaopatrzyć się w oryginalny champagne, musimy liczyć się ze sporymi kosztami.

Świetnym upominkiem dla kogoś bliskiego będzie zaopatrzenie się w pudełko pysznych makaroników lub przywiezienie oryginalnych, francuskich kasztanów. Innym pomysłem może być Fois gras, czyli pasztet z kaczych lub gęsich wątróbek. Jeśli chodzi o słodkości, warto zwrócić uwagę na miód lawendowy lub tymiankowy.

Chcesz wyczarować specjały kuchni francuskiej we własnym domu? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Crème brûlée

 Crème brûlée Zobacz przepis

Crème brûlée / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Francuskie naleśniki w sosie pomarańczowym - Crepes Suzette

 Francuskie naleśniki w sosie pomarańczowym - Crepes Suzette Zobacz przepis

Francuskie naleśniki w sosie pomarańczowym - Crepes Suzette / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ostrygi w aromatycznym sosie

 Ostrygi w aromatycznym sosie Zobacz przepis

Ostrygi w aromatycznym sosie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sałatka nicejska

 Sałatka nicejska Zobacz przepis

Sałatka nicejska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Mini croissanty z czekoladą

 Mini croissanty z czekoladą Zobacz przepis

Mini croissanty z czekoladą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Croissanty z musem jabłkowym

 Croissanty z musem jabłkowym Zobacz przepis

Croissanty z musem jabłkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Makaroniki pomarańczowe

 Makaroniki pomarańczowe Zobacz przepis

Makaroniki pomarańczowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Paluszki francuskie

 Paluszki francuskie Zobacz przepis

Paluszki francuskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jakie właściwości ma jagoda kamczacka? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Wigilijna kapusta z łazankami

Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....

Odsłon: 134

30 min
4
Przekąski Pampuchy drożdżowe na parze z farszem

Dzisiaj następne danie bardzo szybkie i bardzo smaczne składające się z kilku...

Odsłon: 380

>60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Aromatyczny dorsz po kaszubsku

Tradycją na stole wigilijnym jest ryba po grecku. Dziś zaproponujemy ten świąteczny szlagier w nowej aranżacji. Zapraszamy do świata pachnącego zar...

0
Informacje Wigilijna podróż w czasie. Tradycyjne potrawy z nutą nowoczesności

Wigilijna kolacja to wyjątkowo tradycyjny czas: zasiadamy przy stole o tej samej porze, zazwyczaj w stałym, rodzinnym gronie, rozmawiamy na podobne...

4
Informacje Święta z twistem – vege specjały, które przekonają nawet mięsożerców

W polskiej tradycji na stole wigilijnym z mięs pojawia się wyłącznie ryba. A gdyby tak przygotować święta całkowicie wegańskie? Nie tylko bez ryb,...

3
Informacje Świąteczna odyseja wśród pierogowych smaków

Choć pierogi to wigilijna klasyka, nikt nie powiedział, że nie można wprowadzić do nich odrobiny nowoczesności. Nic nie stoi więc na przeszkodzie,...

0