Spis treści:
- Figi - jak powstają?
- Figi - wartości odżywcze
- Kto powinien jeść figi?
- Jak obrać świeżą figę?
- Jak jeść figę?
Figi to jedne z najstarszych owoców, którymi możemy się cieszyć aż do dziś. Warto je zajadać zarówno surowe, jak i suszone. Co z nich przygotować, jak obrać świeżą figę i kto w ogóle powinien je spożywać? Odkryj wiele ciekawych informacji na temat tych wartościowych owoców.
Sprawdź także: Mięsne słoiki na 25 lat? Kryzysowe przetwory, które przetrwają nawet apokalipsę

Figi - jak powstają?
Większość Polaków wie, że figi to biblijne owoce - pojawiają się wielokrotnie w Starym i Nowym Testamencie. W jednej z przypowieści drzewo figowe sprawia trudność w uprawie właścicielowi. Ogrodnik jednak nie poddaje się i nawozi je, czekając na owoce. W Ewangeliach św. Marka i Mateusza również można odnaleźć wzmianki o figowcu - Jezus przeklina drzewo za brak owoców. Najpopularniejszy jest jednak fragment o listkach figowych, którymi oplatają się zawstydzeni Adam i Ewa, zaraz po zerwaniu jabłka. Właśnie dlatego część osób teoretyzuje, czy bohaterowie nie sięgneli jednak po owoc figowca.
W wielu kulturach, m.in. w Chinach czy na Dalekim Wschodzie, figi nazywane są owocami bez kwiatów. W starożytnej Grecji uprawiano je, sztucznie je zapylając. Jak widać, historia tego drzewa jest niezwykle ciekawa. Jak powstają figi? To, co nazywa się „owocem" figi, przez naukowców określane jest jako sykonium. To owocostan, a dokładnie skórzasty worek o gruszkowatym kształcie, wypełniony licznymi owocami.
Ich wygląd i kształt mocno się zmienia. Na początku są jasnozielone z zewnątrz i mdłe w smaku, a w miarę dojrzewania - w zależności od gatunku, skórka staje się bardziej zielona lub fiołkowobrunatna, a ich wnętrze - od złocistego do czerwonego. Nabierają też słodkiego i soczystego smaku.
Figi należy przechowywać w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu, ponieważ przy zbytniej wilgoci i nasłonecznieniu łatwo pleśnieją i fermentują.
Figi - wartości odżywcze
Figi świetnie nawadniają, bo zawierają aż ok. 80 proc. wody. Pozostałe składniki to cukier (fruktoza i glukoza), białka, pektyna i karoten. Owoce dostarczają też cennych witamin (w szczególności: C, PP i tych z grupy B) oraz mikroelementów, takich jak: potas, magnez, wapń i fosfor. Surowe figi w 100 g mają ok. 60 kcal.
Warto podkreślić, że proporcje wartości odżywczych zmieniają się w przypadku fig suszonych. Te zbudowane są jedynie z 30 proc. wody. Trzykrotnie wzrasta za to liczba składników odżywczych (to skarbnica wapnia i błonnika), ale też zawartość cukrów (to aż 50-75 proc. owocostanu). Dlatego suszone figi są bardziej kaloryczne - w 100 g mają 250 kcal.
Zobacz: Karmelizowane figi z kremem mascarpone
Kto powinien jeść figi?
Ze względu na wyższą zawartość składników odżywczych, najlepiej jeść suszone figi. Powinny po nie sięgać osoby z zapotrzebowaniem na wapń, czyli małe dzieci i starsi, kobiety po menopauzie, wszyscy prowadzący siedzący tryb życia, palący papierosy czy nadużywający alkoholu. Świetnie sprawdzą się również dla cierpiących na niedobór witaminy D.
Co więcej, ze względu na dużą zawartość błonnika (10 g w 100 gramach) suszone figi pomagają też regulować pracę jelit, pobudzając je do działania. To skuteczne remedium na zaparcia, wykazujące też działania profilaktyczne. Regularne zajadanie się owocami chroni przed ciężkimi schorzeniami układu pokarmowego, ale również obniża poziom „złego" cholesterolu.
Kto jeszcze powinien jeść figi? To rewelacyjny owoc dla nadciśnieniowców. Zawierają dużo potasu, który pozytywnie wpływa na układ krwionośny, jednocześnie obniżając ciśnienie.
Jak obrać świeżą figę?
Dojrzałą figę można jeść ze skórką. Niektórzy jednak odczuwają po jej spożyciu mrowienie języka. Wszystko dlatego, że w skórce owocu znajduje się ficyna, czyli enzym odpowiedzialny za rozkład białka. To właśnie ona może powodować dyskomfort.
Czy figi trzeba obierać? Nie, postępuj dokładnie tak, jak w przypadku innych owoców z miąższem. Po prostu przekrój je na pół i łyżeczką wyjedz lub wydłub wnętrze.
Jak jeść figi?
Co zrobić z figą? Pomysłów na pyszne dania jest naprawdę dużo. W wersji surowej będzie świetnym dodatkiem do porannej owsianki czy kogla-mogla, składnikiem orzeźwiającej sałatki lub dekoracją ciast i tortów. Podaj ją także z kurczakiem, a na pewno bliscy docenią smak potrawy. Z fig przygotujesz też dżem, a z suszonych - pyszne musli.
Przekonaj się, jakie przepisy z figami przygotowali nasi użytkownicy:
1. Sałatka z wątróbką i figą

Sałatka z figą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Sałatka z figą i wędzonym twarogiem

Sałatka z figą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Gulasz wieprzowy z figami

Gulasz z figami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Kisiel gruszkowy z figą

Kisiel gruszkowy z figą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Konfitura z fig (dżem z fig)

Dżem z fig / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Feta z figami i miodem

Feta z figami i miodem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
14. Modra kapusta z figami
Modra kapusta z figami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
15. Pieczone figi z jagnięciną

Pieczone figi z jagnięciną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
16. Ciasto figa z makiem

Ciasto figa z makiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Figi na 12 sposobów. Odkryj pyszne przepisy »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »