Kto powinien jeść porzeczki, a dla kogo nie są one wskazane?

Lato to okres, w którym pojawia się najwięcej produktów sezonowych. Wśród nich nie brakuje porzeczek – owoców znanych z wyjątkowego smaku oraz wysokiej zawartości witamin i minerałów. Kto powinien jeść porzeczki, a dla kogo nie są one wskazane? Poznaj ich wartości odżywcze oraz przepisy z ich zastosowaniem!

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Porzeczki to owoce z rodziny agrestowatych, które słyną z ogromnej uniwersalności – można przyrządzać z nich przetwory, np. dżemy, musy oraz soki, a także wzbogacać nimi desery i wytrawne dania. Na uwagę zasługują również ich prozdrowotne właściwości oraz obecność rozmaitych witamin i minerałów, które wspomagają szereg procesów zachodzących w organizmie.

Czy porzeczki są moczopędne? Kto nie powinie ich spożywać? Jakie są ich rodzaje i jak wykorzystać je w kuchni? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule! 

Porzeczki – rodzaje 

Czym kierować się przy zakupie porzeczek? Rodzaje, jakie masz do dyspozycji, to porzeczki czarne, czerwone oraz białe. Oto ich krótka charakterystyka:  

  • Czarne porzeczki – uznawane są za najzdrowsze ze wszystkich trzech wariantów. Zawierają dużo witaminy C, witaminy z grupy B, prowitaminę A, biotynę, a także potas, wapń, żelazo, jod, cynk oraz związki siarki i magnezu. Wyróżniają się one słodko-wytrawnym smakiem i stanowią doskonały składnik dżemów, konfitur, nalewek oraz galaretek.  
  • Czerwone porzeczki – podobnie jak poprzedniczki, czerwone porzeczki to obfite źródło witaminy C. Ponadto można znaleźć w nich sporą ilość potasu, witaminy PP, pektyn, garbników, polifenoli oraz antyoksydantów. Są one lekko kwaskowate, dzięki czemu nadają się do przyrządzania domowych win, nalewek, dżemów, konfitur, soków, kompotów oraz galaretek.  
  • Białe porzeczki – białe porzeczki cieszą się najmniejszą popularnością wśród konsumentów, choć są równie wartościowe i bogate w cenne związki. Pozbawione barwnika, rzadziej wywołują reakcje alergiczne. Owoce te posiadają słodko-kwaśny posmak i świetnie smakują na surowo. Można robić z nich nalewki, soki, dżemy oraz dodawać do wypieków, sałatek i owsianek.  

Zobacz: Tiramisu z czarną porzeczką

Porzeczki – wartości odżywcze 

Jeśli chodzi o czarne/czerwone/białe porzeczki, wartości odżywcze w 100 g surowych owoców kształtują się następująco:  

  • Kalorie: 51/46/45 kcal; 
  • Białko: 1,3/1,1/1,0 g; 
  • Węglowodany: 14,9/13,8/13,1 g; 
  • Tłuszcze: 0,2/0,2/0,2 g; 
  • Błonnik: 7,8/7,7/6,4 g.  

Zawartość witamin:  

  • Witamina C: 182,6/45,8/40,0 mg; 
  • Foliany: 16,0, 11,0 µg, 5,0 µg; 
  • Witamina B1: 0,062/0,040/0,080 mg; 
  • Witamina B6: 0,08/0,04/0,05 mg; 
  • Witamina B2: 0,032/0,022/0,020 mg; 
  • Beta-karoten: 81/24/0 µg.  

Zawartość minerałów:  

  • Żelazo: 1,2/0,9/1,0 mg; 
  • Potas: 336/259/275 mg;
  • Magnez: 20/1212 mg; 
  • Wapń: 39/36/30 mg; 
  • Sód: 2/2/1 mg. 

Porzeczki – właściwości 

Jakie działanie na organizm wykazują porzeczki? Właściwości tych owoców zależą od ich rodzaju. Ich regularne spożywanie wspomaga detoksykację organizmu, zwiększa odporność, usprawnia pracę układu krążenia, reguluje perystaltykę jelit, a także obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi. 

Sięgając po porzeczki, szybciej uporasz się z rozmaitymi infekcjami oraz wzmocnisz swoje włosy i paznokcie. Warto dodać, że związki zawarte w tych owocach pozytywnie wpływają na wzrok, przyspieszają regenerację naskórka, spowalniają wchłanianie cukru i zapobiegają tworzeniu się kamieni żółciowych. 

Sprawdź także: Jeden z najzdrowszych owoców lata. Oryginalne przepisy z czarną porzeczką

Czy porzeczki są moczopędne? 

Odpowiedź brzmi: tak, porzeczki są moczopędne. Ich właściwości diuretyczne to zasługa kwercetyny – barwnika roślinnego należącego do grupy flawonoidów, który korzystnie oddziałuje na układ moczowy, pozbywając się z niego bakterii.  

Kto nie powinien jeść porzeczek 

Choć porzeczki to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, nie każdy może wdrożyć je do swojej diety. Kto nie powinien jeść porzeczek? Są to przede wszystkim osoby zmagające się z zapaleniem wątroby oraz schorzeniami żołądka, takimi jak wrzody czy nadkwaśność. Warto mieć również na uwadze fakt, że owoce te mogą wywołać alergię, dlatego należy odstawić je w przypadku pojawienia się jakichkolwiek niepokojących objawów, np. świądu lub problemów z połykaniem. 

Porzeczki – przepisy 

W jakiej formie najlepiej podawać porzeczki? Przepisy z zastosowaniem tych owoców są tak liczne, że każdy znajdzie coś dla siebie! Można wyczarować z nich soki, dżemy, konfitury, galaretki i wiele innych specjałów. Sprawdź, jak zrobić nieskomplikowane porzeczkowe desery krok po kroku! 

Jogurt z czarnymi porzeczkami i orzechami  

Jogurt naturalny z porzeczkami to idealna opcja na szybką, słodką przekąskę. Jego przyrządzenie jest banalnie proste – wystarczy zmiksować owoce z cukrem pudrem i ułożyć składniki warstwowo w wysokiej szklance. Najlepiej zacząć od jogurtu, a następnie przekładać jego kolejne porcje porzeczkami. Na samym końcu dorzuć orzechy włoskie oraz owoce w całości.  

Galaretka z białych i czerwonych porzeczek 

Porzeczkowa galaretka to przysmak, który można spożywać solo lub dodawać do deserów i wytrawnych dań, np. tych na bazie mięs. Do jej przygotowania potrzebujesz dowolnych porzeczek – doskonałym wyborem będą białe i czerwone. Ponadto przyda ci się spora porcja cukru oraz niewielkie szklane słoiczki.  

Realizację przepisu rozpocznij od rozdrobnienia owoców w wyciskarce wolnoobrotowej, sokowirówce lub maszynce do mielenia mięsa. Wymieszaj wyciśnięty sok z cukrem i przelej go do wyparzonych słoików. Gotową galaretkę przechowuj w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.  

Deser z mascarpone i czarnymi porzeczkami 

Deser z mascarpone i czarnymi porzeczkami to kolejna pyszna propozycja dla fanów połączenia słodkiego i kwaśnego smaku. Poza owocami i serkiem w jego skład wchodzi cukier oraz dobrze schłodzona śmietana kremówka. 

Ubij śmietanę wraz z cukrem, dodaj do niej mascarpone i kontynuuj miksowanie. Rozdrobnij porzeczki i umieść je na dnie szklanych pucharków. Przekładaj kolejno owoce oraz śmietanę z serkiem do momentu, aż naczynie się napełni. Udekoruj deser całymi owocami.  

Sorbet porzeczkowy  

Masz ochotę na przysmak z samych porzeczek? Przepis na sorbet to idealna opcja dla ciebie! Jedyne, co musisz zrobić, to zmiksować mrożone owoce z cukrem. Jeśli chcesz jeszcze bardziej uatrakcyjnić smak swoich lodów, dolej do nich sok z cytryny. Niektóre receptury uwzględniają również wódkę, która przy okazji zapobiega tworzeniu się kryształków podczas mrożenia. Przełóż masę do pojemnika i wstaw do zamrażarki na co najmniej kilka godzin. Smacznego! 

Więcej przepisów na dania z porzeczkami, przetestowanych przez naszych użytkowników, znajdziesz poniżej:

1. Dżem z czarnej porzeczki

 Dżem z czarnej porzeczki Zobacz przepis

Dżem z czarnej porzeczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Galaretka z czerwonej porzeczki

 Galaretka z czerwonej porzeczki Zobacz przepis

Galaretka z czerwonej porzeczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kompot z białej porzeczki

 Kompot z białej porzeczki Zobacz przepis

Kompot z białej porzeczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pancakes owsiane z porzeczkami

 Pancakes owsiane z porzeczkami Zobacz przepis

Pancakes owsiane z porzeczkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ciasto z porzeczkami

 Ciasto z porzeczkami Zobacz przepis

Ekspresowe ciasto z porzeczkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Murzynek z porzeczkami

 Murzynek z porzeczkami Zobacz przepis

Ciasto z porzeczkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Semifreddo z porzeczkami

 Semifreddo z porzeczkami Zobacz przepis

Semifreddo z porzeczkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Likier z czerwonej porzeczki

 Likier z czerwonej porzeczki Zobacz przepis

Likier z czerwonej porzeczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Deser z czarnymi porzeczkami

 Deser z czarnymi porzeczkami Zobacz przepis

Deser z czarnymi porzeczkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Babeczki z czerwoną porzeczką

 Babeczki z czerwoną porzeczką Zobacz przepis

Babeczki z czerwoną porzeczką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Ciasto z porzeczkami i budyniem

 Ciasto z porzeczkami i budyniem Zobacz przepis

Ciasto z porzeczkami i budyniem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Sernik z czerwonymi porzeczkami

 Sernik z czerwonymi porzeczkami Zobacz przepis

Sernik z czerwonymi porzeczkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Pleśniak z czarną porzeczką

 Pleśniak z czarną porzeczką Zobacz przepis

Pleśniak z czarną porzeczką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

14. Galaretka z białej porzeczki

 Galaretka z białej porzeczki Zobacz przepis

Galaretka z białej porzeczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Reklama

Zobacz także:

Zachwyca smakiem i właściwościami. Nalewka z agrestu »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 516

60 min
7
15 min
3
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0