Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Makowiec świąteczny – ciasto, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez słodkości. Już na kilka dni przed wigilijną kolacją po domach roznosi się zapach pieczonych ciast, wśród których króluje makowiec – świąteczny przysmak, za którym przepadają dzieci i dorośli. Jak go przyrządzić, żeby zachwycał swoim smakiem?

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jak upiec makowiec świąteczny na kruchym spodzie?

- Jak zrobić makowiec świąteczny bez ciasta?

- Jak zrobić nietypowy makowiec na święta?

- Jak upiec struclę makową?

- Jak upiec makowiec na święta? (11 przepisów)

 

Pieczenie ciast to obowiązkowy punkt w przedświątecznych przygotowaniach. Puszysty sernik czy nadziewany bakaliami keks to tylko kilka z wielu słodkości, jakie lądują na wigilijnym stole. Wśród nich nie może zabraknąć również makowca - świątecznego przysmaku, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli.

Co ciekawe, deser ten znajduje się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, gdzie widnieje m.in. pod nazwą makowiec lubartowski, kołacz weselny śląski, makowiec sędziszowski, choszczeńska strucla z makiem, strucla makowa brzozowska czy makowiec z Ejszeryszek.

Makowiec to ciasto, które przybiera różne formy. Najczęściej serwowany jest w formie strucli, strudla, placka lub tarty. Każda z nich przyrządzana jest w inny sposób i smakuje równie wyśmienicie. Jak zrobić najlepszy makowiec na święta Bożego Narodzenia? Poznaj najciekawsze rozwiązania i wyczaruj wyśmienity przysmak w zaciszu własnej kuchni!

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Makowiec świąteczny na kruchym spodzie, czyli klasyk w najlepszym wydaniu

Nie dość, że jest łatwy w przygotowaniu, to jeszcze zachwyca swoim aromatem i przyjemną konsystencją. Spód w postaci kruchego ciasta nadaje mu chrupkości i jeszcze bardziej uwydatnia jego walory smakowe.

Makowiec świąteczny w tym wydaniu można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Już w przypadku samej masy wybór dodatków jest duży. Poza makiem na twojej liście składników może znaleźć się suszona żurawina, dowolne orzechy, białka i żółtka jaj, jabłka, rodzynki, masło, kasza manna oraz kandyzowana skórka pomarańczy.

Kruchy spód z kolei powstaje z takich produktów jak masło, mąka pszenna, jajka oraz cukier puder. Niektórzy dodają również cukier waniliowy, smalec oraz proszek do pieczenia. Jeśli nie wyobrażasz sobie makowca świątecznego bez lukru, przygotuj do niego prostą polewę. Potrzebujesz do tego jedynie cukru pudru oraz wody lub soku z pomarańczy.

 

Sprawdź także: Jak upiec idealny sernik na święta?


Makowiec świąteczny bez ciasta?

To idealna opcja dla osób, które wręcz przepadają za makową masą. Przepis na deser w tej wersji jest jeszcze łatwiejszy do zrealizowania i znacznie mniej pracochłonny, ponieważ nie wymaga przygotowania kruchego spodu.

Makowca możesz wyczarować z takich składników jak zmielony mak, masło, mleko, orzechy (włoskie, laskowe lub migdały), jajka, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Jeśli chodzi o polewę, świetnie sprawdzi się tutaj klasyczny lukier lub roztopiona czekolada.

Odmianą makowca świątecznego bez ciasta jest makowiec japoński, który przyrządza się z dodatkiem tartych jabłek. Jako że nie zawiera mącznych produktów, polecany jest osobom stroniącym od glutenu i nieprzepadającym za kruchymi wypiekami.

Sprawdź najlepsze przepisy na świąteczne ciasta. Kliknij!

Nietypowy makowiec na święta Bożego Narodzenia

Klasyczne wypieki to dla ciebie nuda? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco zaszaleć w kuchni i dać się ponieść wyobraźni! Nie musisz stawiać na tradycyjne ciasto z piekarnika - wystarczy nieco odbiec od sztywnych ram i podać je... w szklankach! Przysmak w takiej wersji ma same zalety - nie wymaga pieczenia, a do tego doskonale prezentuje się na świątecznym stole.

Planujesz zaserwować swoim gościom niebanalny makowiec na święta Bożego Narodzenia? Zatem zaopatrz się w takie składniki jak mielony mak, pomarańcza, syrop klonowy, płatki migdałowe, olej, herbatniki, orzechy włoskie, aromat migdałowy oraz wiśnie lub inne kwaśne owoce.

Realizację przepisu rozpocznij od wsypania maku do garnka wraz z pokrojoną skórką pomarańczy i płatkami migdałowymi. Zalej jego zawartość wodą i podgotuj - obróbkę termiczną zakończ w momencie, gdy mak wchłonie prawie cały płyn.

Do powyższych produktów dodaj trochę aromatu migdałowego, soku z pomarańczy i syropu klonowego, a następnie dokładnie wymieszaj. Po osiągnięciu pożądanej konsystencji zdejmij garnek z kuchenki i odstaw na bok do ostygnięcia. Gdy będzie chłodniejszy, wyjmij z niego skórki cytrusa.

Upraż orzechy włoskie na suchej patelni i wymieszaj je z pozostałą porcją syropu klonowego. Po zakończeniu tej czynności rozłóż je na papierze do pieczenia i zaczekaj, aż wystygną. W tym czasie wyjmij szklanki i umieść na ich dnach pokruszone herbatniki.

W kolejnym kroku zacznij dokładać pozostałe warstwy deseru. Rozpocznij od masy makowej, a następnie nałóż na nią owoce oraz orzechy. Jeśli nie planujesz podawać swojego kulinarnego dzieła od razu, wstaw je do lodówki.

 

Sprawdź także: 11 sprawdzonych przepisów na świąteczny piernik


Pyszny makowiec na święta Bożego Narodzenia w formie strucli

Strucla makowa to przysmak, który cieszy się dużą popularnością przez cały rok. Bez problemu dostaniesz ją w małych i większych sklepach, a także w osiedlowych piekarniach. Równie dobrze możesz przyrządzić ją samodzielnie w domu.

Strucla makowa to nic innego jak zawijane ciasto drożdżowe z nadzieniem z maku, skórki pomarańczowej, miodu i bakalii. Jej wierzch polany jest gęstym lukrem i posypany ziarnami maku lub kandyzowaną skórką cytrusa. Jakich składników potrzebujesz, aby upiec pyszny makowiec na święta Bożego Narodzenia?

Przepis na struclę składa się z trzech elementów: ciasta drożdżowego, masy makowej oraz polewy. Pierwszy z nich powstaje z mąki pszennej, cukru, masła, mleka, jajek oraz świeżych lub suchych drożdży. Drugi natomiast wymaga użycia takich produktów jak miód, jajka, mak, skórka pomarańczowa, cukier, białka jaj oraz orzechy. Lukier przyrządzisz z cukru pudru i soku z pomarańczy.

Przygotowanie strucli jest nieco bardziej skomplikowane niż upieczenie klasycznego makowca. Niektórzy mają trudności z zawinięciem ciasta z masą w rulon. Ważne, aby nie przyklejało się ono do blatu lub stolnicy i miało grubość nie większą nić jeden-półtora centymetra. Do piekarnika włóż je owinięte dwukrotnie w papier do pieczenia, aby się nie rozchodziło.

Struclę najlepiej piec na środkowej półce w temperaturze 180-190 stopni. Po obróbce termicznej nie wyciągaj jej od razu z piekarnika, tylko uchyl drzwiczki na kilkanaście minut. Po tym czasie możesz wyjąć ciasto, usunąć z niego papier i ostudzić. Na koniec polej je lukrem lub posyp cukrem pudrem. Pyszny makowiec świąteczny gotowy!

Poniżej podpowiadamy aż 11 sprawdzonych przepisów na świątecznego makowca:

1. Rubaszny makowiec

Rubaszny makowiec

Makowiec na święta przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Wigilijny makowiec

Wigilijny makowiec

Wigilijny makowiec przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Makowiec japoński

Makowiec japoński

Makowiec z jabłkami przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Makowiec

Makowiec

Jak zrobić makowiec na święta? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Puszysty i wilgotny makowiec z twarogiem

Makowiec z twarogiem

Makowiec z twarogiem przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Makowiec

Makowiec

Makowiec na święta przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Makowiec

Makowiec

Jak upiec makowiec na święta? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Makowiec ucierany

Makowiec ucierany

Makowiec ucierany przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Makowiec na święta

Makowiec

Jak zrobić makowiec? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Seromakowiec

Seromakowiec

Seromakowiec przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

11. Kokosowy makowiec

Kokosowy makowiec

Makowiec na święta sprawdzony przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz też: Jak udekorować dom na święta?

Zobacz także:

Jak długo moczyć grzyby, by były idealne na święta? »

Niezwykłe, co Makłowicz robi z karpiem. Zaskakujący przepis »

Edamame. Co to jest i jakie ma właściwości? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
4
Dania główne Łopatka pieczona w kapuście kiszonej

mięso pieczone w kapuście jest przepyszne, kruche, miękkie i soczyste zawsze...

Odsłon: 20

>60 min
1
Sałatki Sałatka wiosenna z kaszą kuskus

Szybka i pyszna sałatka, która idealnie nada się jako propozycja na wiosenny...

Odsłon: 16

30 min
1
30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Uprawiasz sport? Sprawdź, jakie suplementy diety warto stosować

Regularne uprawianie różnych dyscyplin sportowych, nawet rekreacyjne, sprawia, że organizm wykazuje zwiększone zapotrzebowanie na wiele mikro i mak...

0
Informacje Oto pierwsi uczestnicy 6. edycji „Hell's Kitchen. Piekielna kuchnia”!

Do rywalizacji o prestiżowy tytuł, 100 tysięcy złotych i staż w jednej z restauracji Mateusza Gesslera, nowego Szefa „Hell's Kitchen. Piekielna kuc...

0
Informacje 8 przepisów na ciasta bez cukru

Deser z reguły powinien być słodki. Czy jego słodycz zawsze jednak musi pochodzić z niepolecanego przez dietetyków cukru? Niekoniecznie i dobrze wi...

37
Informacje Jak zrobić buzę – zdrowy i orzeźwiający napój z kaszy jaglanej?

Buza, zwana też bozą, to rodzaj napoju, który nie cieszy się w Polsce zbyt dużą popularnością. Szkoda, bo mógłby zachwycić swoim smakiem wiele osób...

0