Ewa_Gotuje

Zapomnij o mdłym szpinaku z dzieciństwa. Tak podany, jest nie tylko zdrowy, ale i pyszny

Dla wielu osób szpinak to najgorsze wspomnienie kulinarne z dzieciństwa. Nawet dziś część dorosłych nie chce o nim w ogóle słyszeć. Tymczasem breja, którą podawano kiedyś na szkolnej stołówce, ma mało wspólnego z obecnymi przepisami na dania ze szpinakiem. Przekonaj się, dlaczego warto je jeść.

Co zrobić ze szpinaku? Koszmar z dzieciństwa może smakować dobrze | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Zauważyłeś, że dużo osób w średnim wieku nie przepada za szpinakiem? Nie jest to ich pierwszy wybór żywieniowy i niechętnie dodają ten składnik do swojego codziennego menu. Choć oczywiście nie wszyscy muszą go lubić, to istnieje też drugi powód, dla którego roślina nie należy do najpopularniejszych. Większość tych dorosłych, w dzieciństwie musiała zajadać zieloną, szpinakową papkę, która była niedoprawiona i przegotowana. Choć niemiłe wspomnienie z pewnością hamuje apetyt na roślinę, to zdecydowanie warto ją jeść. Odkryj, jakie są właściwości szpinaku i co z niego zrobić, żeby pysznie smakował.

Sprawdź także: Kanapka z metką czy mortadelą? Straszyły w PRL-u, a dziś są popularne

Szpinak - koszmar z dzieciństwa

Dlaczego szpinak tak źle się kojarzy? W czasach PRL-u rodzice wmuszali go w swoje dzieci niemal przy każdej okazji, tłumacząc, że jest bardzo zdrowy. Choć to prawda, sposób jego przyrządzenia daleki był od ideału. Zarówno w domach, jak i na szkolnych stołówkach, na talerz trafiała zielona breja. Papkowaty i zupełnie pozbawiony smaku, wcale nie pobudzał apetytu. Najmłodsi znaleźli jednak sprytny sposób na to, żeby zjadać szpinak - po prostu łączyli go z ubitymi ziemniakami. Dziś warto przemóc się i spróbować przepisów na dania ze szpinakiem - mają zupełnie inny smak niż potrawy z czasów PRL-u.

Wartości odżywcze szpinaku

Dlaczego jeszcze warto jeść dania ze szpinakiem w roli głównej? Okazuje się, że wartości odżywcze szpinaku są nieocenione dla organizmu. Nie powinno się więc wykluczać go z diety, a wręcz odwrotnie - często po niego sięgać. Wśród składników, które znajdują się w roślinie, na uwagę zasługują antyoksydanty (beta-karoten, luteina i zeaksantyna). Szpinak to także źródło witamin A, C, E i K oraz żelaza i błonnika pokarmowego.  

Właściwości szpinaku

Wspomniane wartości odżywcze przekładają się oczywiście na właściwości szpinaku, których jest niemało. Rodzice, którzy powtarzali w kółko, że regularne zajadanie się rośliną poprawi twoje zdrowie, mieli rację. Szpinak jest skarbnicą przeciwutleniaczy, które nie tylko chronią przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi (rozwojem nowotworów, miażdżycy czy cukrzycy), ale też opóźniają procesy starzenia się organizmu. Co więcej, obecność luteiny wpływa też korzystnie na funkcjonowanie narządu wzroku

Do właściwości szpinaku zalicza się też wspieranie układu krążenia i pracy serca - obniża on ciśnienie i zbyt wysoki cholesterol, wzmacnia naczynia krwionośne i dba o prawidłową krzepliwość krwi. Pomaga wzmocnić też kości i zęby, chroni przed osteoporozą. Dodatkowo redukuje napięcie i łagodzi stres, oddziałując pozytywnie na układ nerwowy. 

Należy jednak pamiętać, że szpinak może zaszkodzić osobom cierpiącym na dnę moczanową i kamicę nerkową. Nie powinni go również stosować wszyscy, którzy przyjmują leki przeciwzakrzepowe.

Co zrobić ze szpinaku?

Szpinak to bardzo uniwersalna roślina - w kuchni wykorzystasz ją na naprawdę wiele sposobów. Co zrobić ze szpinaku? Możesz podać jego surowe listki w sałatce czy kanapce, zblanszować i dodać do makaronu, zmielić i przygotować zdrowy koktajl. Co więcej, szpinak to idealny składnik farszu do naleśników, pierogów, tart, omletów czy przekąsek z ciasta francuskiego. Może też być dodatkiem do ryb i mięs. Jego smak świetnie podkręca czosnek, ser feta czy odrobina gałki muszkatołowej. Nic nie stoi też na przeszkodzie, żebyś ze szpinaku upiekł przepyszne ciasto. Wypróbuj poniższe przepisy na to, co zrobić ze szpinaku, a z pewnością odczarujesz niemiłe wspomnienie z dzieciństwa. 

1. Krem ze szpinaku

 Krem ze szpinaku Zobacz przepis

Krem ze szpinaku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Omlet ze szpinakiem

 Omlet ze szpinakiem Zobacz przepis

Omlet ze szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Surówka ze szpinaku

 Surówka ze szpinaku Zobacz przepis

Surówka ze szpinaku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Szpinak z jajkiem

 Szpinak z jajkiem Zobacz przepis

Szpinak z jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Babeczki ze szpinakiem

 Babeczki ze szpinakiem Zobacz przepis

Babeczki ze szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Tarta ze szpinakiem

 Tarta ze szpinakiem Zobacz przepis

Tarta ze szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kurczak ze szpinakiem

 Kurczak ze szpinakiem Zobacz przepis

Kurczak ze szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pierogi ze szpinakiem

 Pierogi ze szpinakiem Zobacz przepis

Pierogi ze szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Penne ze szpinakiem

 Penne ze szpinakiem Zobacz przepis

Penne ze szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Roladki ze szpinakiem i mozzarellą

 Roladki ze szpinakiem i mozzarellą Zobacz przepis

Roladki ze szpinakiem i mozzarellą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Ciasto francuskie z fetą i szpinakiem

 Ciasto francuskie z fetą i szpinakiem Zobacz przepis

Ciasto francuskie z fetą i szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Koktajl ze szpinakiem

 Koktajl ze szpinakiem Zobacz przepis

Koktajl ze szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Muszle nadziewane ricottą i szpinakiem

 Muszle nadziewane ricottą i szpinakiem Zobacz przepis

Muszle nadziewane ricottą i szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

14. Ciasto szpinakowe z truskawkami

 Ciasto szpinakowe z truskawkami Zobacz przepis

Ciasto szpinakowe z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, ktomalek.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Przycinanie aloesu - fachowy poradnik. Jak zebrać żel z przyciętego aloesu? »

Najgorszy, poza cukrem, dodatek do kawy. Sprzyja insulinooporności, obciąża trzustkę »

Pij codziennie przez 7 dni. Ten napój wymiecie pasożyty z jelit »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29647

60 min
64
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 95

30 min
4
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 743

30 min
15

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0