Spis treści:
- Szpinak - koszmar z dzieciństwa
- Wartości odżywcze szpinaku
- Właściwości szpinaku
- Co zrobić ze szpinaku?
Zauważyłeś, że dużo osób w średnim wieku nie przepada za szpinakiem? Nie jest to ich pierwszy wybór żywieniowy i niechętnie dodają ten składnik do swojego codziennego menu. Choć oczywiście nie wszyscy muszą go lubić, to istnieje też drugi powód, dla którego roślina nie należy do najpopularniejszych. Większość tych dorosłych, w dzieciństwie musiała zajadać zieloną, szpinakową papkę, która była niedoprawiona i przegotowana. Choć niemiłe wspomnienie z pewnością hamuje apetyt na roślinę, to zdecydowanie warto ją jeść. Odkryj, jakie są właściwości szpinaku i co z niego zrobić, żeby pysznie smakował.
Sprawdź także: Kanapka z metką czy mortadelą? Straszyły w PRL-u, a dziś są popularne
Szpinak - koszmar z dzieciństwa
Dlaczego szpinak tak źle się kojarzy? W czasach PRL-u rodzice wmuszali go w swoje dzieci niemal przy każdej okazji, tłumacząc, że jest bardzo zdrowy. Choć to prawda, sposób jego przyrządzenia daleki był od ideału. Zarówno w domach, jak i na szkolnych stołówkach, na talerz trafiała zielona breja. Papkowaty i zupełnie pozbawiony smaku, wcale nie pobudzał apetytu. Najmłodsi znaleźli jednak sprytny sposób na to, żeby zjadać szpinak - po prostu łączyli go z ubitymi ziemniakami. Dziś warto przemóc się i spróbować przepisów na dania ze szpinakiem - mają zupełnie inny smak niż potrawy z czasów PRL-u.
Wartości odżywcze szpinaku
Dlaczego jeszcze warto jeść dania ze szpinakiem w roli głównej? Okazuje się, że wartości odżywcze szpinaku są nieocenione dla organizmu. Nie powinno się więc wykluczać go z diety, a wręcz odwrotnie - często po niego sięgać. Wśród składników, które znajdują się w roślinie, na uwagę zasługują antyoksydanty (beta-karoten, luteina i zeaksantyna). Szpinak to także źródło witamin A, C, E i K oraz żelaza i błonnika pokarmowego.
Właściwości szpinaku
Wspomniane wartości odżywcze przekładają się oczywiście na właściwości szpinaku, których jest niemało. Rodzice, którzy powtarzali w kółko, że regularne zajadanie się rośliną poprawi twoje zdrowie, mieli rację. Szpinak jest skarbnicą przeciwutleniaczy, które nie tylko chronią przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi (rozwojem nowotworów, miażdżycy czy cukrzycy), ale też opóźniają procesy starzenia się organizmu. Co więcej, obecność luteiny wpływa też korzystnie na funkcjonowanie narządu wzroku.
Do właściwości szpinaku zalicza się też wspieranie układu krążenia i pracy serca - obniża on ciśnienie i zbyt wysoki cholesterol, wzmacnia naczynia krwionośne i dba o prawidłową krzepliwość krwi. Pomaga wzmocnić też kości i zęby, chroni przed osteoporozą. Dodatkowo redukuje napięcie i łagodzi stres, oddziałując pozytywnie na układ nerwowy.
Należy jednak pamiętać, że szpinak może zaszkodzić osobom cierpiącym na dnę moczanową i kamicę nerkową. Nie powinni go również stosować wszyscy, którzy przyjmują leki przeciwzakrzepowe.
Co zrobić ze szpinaku?
Szpinak to bardzo uniwersalna roślina - w kuchni wykorzystasz ją na naprawdę wiele sposobów. Co zrobić ze szpinaku? Możesz podać jego surowe listki w sałatce czy kanapce, zblanszować i dodać do makaronu, zmielić i przygotować zdrowy koktajl. Co więcej, szpinak to idealny składnik farszu do naleśników, pierogów, tart, omletów czy przekąsek z ciasta francuskiego. Może też być dodatkiem do ryb i mięs. Jego smak świetnie podkręca czosnek, ser feta czy odrobina gałki muszkatołowej. Nic nie stoi też na przeszkodzie, żebyś ze szpinaku upiekł przepyszne ciasto. Wypróbuj poniższe przepisy na to, co zrobić ze szpinaku, a z pewnością odczarujesz niemiłe wspomnienie z dzieciństwa.
5. Babeczki ze szpinakiem
Zobacz przepisBabeczki ze szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Kurczak ze szpinakiem
Zobacz przepisKurczak ze szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Pierogi ze szpinakiem
Zobacz przepisPierogi ze szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Roladki ze szpinakiem i mozzarellą
Zobacz przepisRoladki ze szpinakiem i mozzarellą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Ciasto francuskie z fetą i szpinakiem
Zobacz przepisCiasto francuskie z fetą i szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Koktajl ze szpinakiem
Zobacz przepisKoktajl ze szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Muszle nadziewane ricottą i szpinakiem
Zobacz przepisMuszle nadziewane ricottą i szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
14. Ciasto szpinakowe z truskawkami
Zobacz przepisCiasto szpinakowe z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl, ktomalek.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Przycinanie aloesu - fachowy poradnik. Jak zebrać żel z przyciętego aloesu? »
Najgorszy, poza cukrem, dodatek do kawy. Sprzyja insulinooporności, obciąża trzustkę »
Pij codziennie przez 7 dni. Ten napój wymiecie pasożyty z jelit »