Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bakłażanowe burgery piętrowe"
Polecam smaczny , prosty do przygotowania krem śmietankowy połączony z serkie...
Odsłon: 4766
To sałatka na szybko. Smaczna i pożywna.
Odsłon: 156
Polecam smaczny , prosty do przygotowania krem śmietankowy połączony z serkie...
Odsłon: 4766
To sałatka na szybko. Smaczna i pożywna.
Odsłon: 156
Składniki
Cebulę i czosnek obierz, cebulę pokrój w krążki, a czosnek posiekaj. Sałatę opłucz, osusz, liście porwij na kawałki. Pomidory umyj i pokrój w kostkę (wcześniej usuń środki z pestkami). Bazylię opłucz. Listki poodrywaj od gałązek i posiekaj je.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Zeszklij czosnek, dodaj koncentrat pomidorowy i pomidory. Wlej ok. 3 łyżek wody, przypraw solą, pieprzem, ziołami suszonymi i duś 5 min. Dodaj ocet balsamiczny i bazylię, wymieszaj sos.
Ser typu parmezan zetrzyj drobno na tarce, wymieszaj z tartą bułką. Jajko rozmąć widelcem. Bakłażan umyj, wytrzyj i pokrój w grubsze plastry (8 sztuk). Oprósz je solą i ułóż na ręczniku papierowym. Pozostaw na 5 min, po czym oprósz je pieprzem.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Bakłażany oprósz mąką, zanurz w jajku, a następnie w bułce z serem. Usmaż na patelni z obu stron na rumiano, osącz na papierowym ręczniku. Bułki poprzekrawaj na połówki, także je zrumień na patelni.
Na spodach pieczywa rozłóż sałatę i cebulę, następnie po 2 plas try bakłażana posmarowane sosem pomidorowym. Wszystko przykryj plastrami mozzarelli i wierzchami bułek. Zapiecz (ok. 4 min w 200 st).Źródło: Tina