Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bakłażanowe burgery piętrowe"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Cebulę i czosnek obierz, cebulę pokrój w krążki, a czosnek posiekaj. Sałatę opłucz, osusz, liście porwij na kawałki. Pomidory umyj i pokrój w kostkę (wcześniej usuń środki z pestkami). Bazylię opłucz. Listki poodrywaj od gałązek i posiekaj je.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Zeszklij czosnek, dodaj koncentrat pomidorowy i pomidory. Wlej ok. 3 łyżek wody, przypraw solą, pieprzem, ziołami suszonymi i duś 5 min. Dodaj ocet balsamiczny i bazylię, wymieszaj sos.
Ser typu parmezan zetrzyj drobno na tarce, wymieszaj z tartą bułką. Jajko rozmąć widelcem. Bakłażan umyj, wytrzyj i pokrój w grubsze plastry (8 sztuk). Oprósz je solą i ułóż na ręczniku papierowym. Pozostaw na 5 min, po czym oprósz je pieprzem.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Bakłażany oprósz mąką, zanurz w jajku, a następnie w bułce z serem. Usmaż na patelni z obu stron na rumiano, osącz na papierowym ręczniku. Bułki poprzekrawaj na połówki, także je zrumień na patelni.
Na spodach pieczywa rozłóż sałatę i cebulę, następnie po 2 plas try bakłażana posmarowane sosem pomidorowym. Wszystko przykryj plastrami mozzarelli i wierzchami bułek. Zapiecz (ok. 4 min w 200 st).Źródło: Tina