Do góry

Dania główne Przepis na:

Bardzo zielona zapiekanka

Bardzo zielona zapiekanka

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 382

Dodano:

Odsłon: 3819

Zielona, pełna warzyw zapiekanka pod oszukanym sosem beszamelowym :) Moja się trochę rozpadła, dlatego następnym razem podzielę sos i poleję nim kolejne warstwy zapiekanki tak, żeby wszystko ładnie się skleiło :)

Składniki

  • ziemniaki, 4 małe
  • cukinia, 1/2 małej
  • cebula, 1/2
  • groszek konserwowy, 5 łyżek
  • brokuły, 3 różyczki
  • Natka pietruszki, pęczek
  • jogurt naturalny, ok. 1/2 szklanki
  • jajo, sztuka
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki
  • Zioła, pieprz, czosnek granulowany, opcjonalnie
  • ser feta, opcjonalnie
  • Kromka chleba razowego, najlepiej czerstwa, niekoniecznie*
1-2 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Bardzo zielona zapiekanka

Przygotowanie

  1. Ziemniaki kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie.

  2. Podsmażone ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, a na oliwę wsypujemy drobno posiekaną cebulę, cukinię oraz zblanszowane przedtem brokuły, podduszamy przez chwilę, mieszamy z groszkiem i układamy na ziemniakach.

  3. Do jogurtu wbijamy jajo i wkruszamy kawałek fety, wsypujemy przyprawy i mieszamy energicznie aż wszystko się połączy, tworząc sos.

  4. Polewamy sosem warzywa i wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 30 minut.

  5. * Jeżeli chcemy, to po ok. 20 minutach posypujemy zapiekankę "kruszonką" z chleba razowego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń