Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Botwinka na wołowinie"
Nigdy jeszcze nie piekłem chleba z gotowanymi ziemniakami. Dzisiaj nadszedł c...
Odsłon: 62
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 171
W sezonie truskawkowym pierogi nadziewane świeżymi, słodkimi truskawkami i po...
Odsłon: 133
Pyszna sałatka ziemniaczana z rzodkiewką , ogórkiem i zieloną pietruszką idea...
Odsłon: 1402
Nigdy jeszcze nie piekłem chleba z gotowanymi ziemniakami. Dzisiaj nadszedł c...
Odsłon: 62
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 171
W sezonie truskawkowym pierogi nadziewane świeżymi, słodkimi truskawkami i po...
Odsłon: 133
Pyszna sałatka ziemniaczana z rzodkiewką , ogórkiem i zieloną pietruszką idea...
Odsłon: 1402
Składniki
czas ok. 80 min; porcja – 240 kcal, cena 2,60 zł
Wołowinę opłucz starannie pod bieżącą wodą, włóż do garnka, zalej 6 szklankami zimnej wody. Dodaj szczyptę soli. Następnie doprowadź do wrzenia i usuń ewentualne szumowiny.
Oczyść i opłucz marchewki, pokrój je w cienkie plasterki i dodaj do wołowiny. Wrzuć oczyszczony seler i korzeń pietruszki. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 30 minut.
Oczyść i opłucz botwinkę, poodcinaj korzonki. Warzywa grubo posiekaj. Oczyść pod bieżącą wodą buraki, obierz je ze skórki i pokrój w półplasterki. Wrzuć do garnka z gotującą się zupą. Gdy buraki puszczą sok, dodaj odrobinę octu. Gotuj zupę kolejne 30 minut.
Po tym czasie wrzuć botwinkę. Gotuj jeszcze 10 minut. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Koperek i natkę umyj, osusz, oderwij z gałązek, posiekaj. Zupę rozlej do talerzy.
Każdą porcję udekoruj ziołami i łyżką śmietany. Podawaj z ziemniakami z wody lub pieczywem.
Zamrożona botwinka przypomni ci smak lata jesienią. Umyte listki i małe bulwy osusz, posiekaj, wymieszaj z pokro jonym koprem, włóż do woreczków foliowych. Usuń powietrze, włóż do zamrażarki. Botwinkę możesz też obgotować, przełożyć do słoików, zalać posoloną wodą, a następnie zapasteryzować.Źródło: Świat kobiety
Przepisy Dania główne
Dania główne
Placki z cukinii bez mąki
Dania główne
Pierś z kurczaka w fasolce szparagowej
Dania główne
Kurczak worcester
Dania główne
Kociołek myśliwski
Placki z cukinii bez mąki
Placki z cukinii bez mąki są idealną propozycją na obiad dla tych, którzy nie...
Odsłon: 123
Pierś z kurczaka w fasolce szparagowej
Piersi z kurczaka, można przyrządzić w bardzo krótkim czasie na wiele sposobó...
Odsłon: 122