Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Botwinka na wołowinie"
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 21036
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9549
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2096
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4097
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 726
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 365
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 21036
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9549
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2096
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4097
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 726
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 365
Składniki
czas ok. 80 min; porcja – 240 kcal, cena 2,60 zł
Wołowinę opłucz starannie pod bieżącą wodą, włóż do garnka, zalej 6 szklankami zimnej wody. Dodaj szczyptę soli. Następnie doprowadź do wrzenia i usuń ewentualne szumowiny.
Oczyść i opłucz marchewki, pokrój je w cienkie plasterki i dodaj do wołowiny. Wrzuć oczyszczony seler i korzeń pietruszki. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 30 minut.
Oczyść i opłucz botwinkę, poodcinaj korzonki. Warzywa grubo posiekaj. Oczyść pod bieżącą wodą buraki, obierz je ze skórki i pokrój w półplasterki. Wrzuć do garnka z gotującą się zupą. Gdy buraki puszczą sok, dodaj odrobinę octu. Gotuj zupę kolejne 30 minut.
Po tym czasie wrzuć botwinkę. Gotuj jeszcze 10 minut. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Koperek i natkę umyj, osusz, oderwij z gałązek, posiekaj. Zupę rozlej do talerzy.
Każdą porcję udekoruj ziołami i łyżką śmietany. Podawaj z ziemniakami z wody lub pieczywem.
Zamrożona botwinka przypomni ci smak lata jesienią. Umyte listki i małe bulwy osusz, posiekaj, wymieszaj z pokro jonym koprem, włóż do woreczków foliowych. Usuń powietrze, włóż do zamrażarki. Botwinkę możesz też obgotować, przełożyć do słoików, zalać posoloną wodą, a następnie zapasteryzować.Źródło: Świat kobiety