Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Botwinkowa tarta na spodzie z ciasta francuskiego"
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 850
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1071
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 257
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2805
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 850
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1071
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 257
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2805
Składniki
Mięso kroję w kostkę, przyprawiam solą oraz pieprzem, smażę na oleju. Listki botwinki płuczę i siekam, buraczki kroję w plas- plasterki. Cebulę obieram i tnę w piórka, podsmażam na oleju. Dodaję buraki oraz botwinkę, smażę ok. 5 min. Zdejmuję z ognia.
Ciasto rozwijam. Radełkiem odcinam z każdego boku pasek o szer. 1 cm. Brzegi placka smaruję rozmąconym jajkiem. Przyklejam do nich odcięte paski, smaruję je jajkiem (w ten sposób powstaje brzeg tarty).
Na środek ciasta wykładam przestudzoną botwinkę. Na niej układam kostki sera oraz mięso. Całość oprószam tymiankiem. Tartę piekę ok. 25 min w temp. 200 st. posypuję natką.
<strong>Jadwiga Kwiek z Faściszowy</strong>Źródło: Tina