Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Botwinkowa tarta na spodzie z ciasta francuskiego"
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 592
Pamiętam, jak babcia piekła chleb w swoim małym, przytulnym domku na wsi, w p...
Odsłon: 118
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 387
Przepis dnia
Pyszna i aromatyczna szynka, doskonale smakuje i prezentuje się na Świąteczny...
Odsłon: 1972
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 592
Pamiętam, jak babcia piekła chleb w swoim małym, przytulnym domku na wsi, w p...
Odsłon: 118
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 387
Przepis dnia
Pyszna i aromatyczna szynka, doskonale smakuje i prezentuje się na Świąteczny...
Odsłon: 1972
Składniki
Mięso kroję w kostkę, przyprawiam solą oraz pieprzem, smażę na oleju. Listki botwinki płuczę i siekam, buraczki kroję w plas- plasterki. Cebulę obieram i tnę w piórka, podsmażam na oleju. Dodaję buraki oraz botwinkę, smażę ok. 5 min. Zdejmuję z ognia.
Ciasto rozwijam. Radełkiem odcinam z każdego boku pasek o szer. 1 cm. Brzegi placka smaruję rozmąconym jajkiem. Przyklejam do nich odcięte paski, smaruję je jajkiem (w ten sposób powstaje brzeg tarty).
Na środek ciasta wykładam przestudzoną botwinkę. Na niej układam kostki sera oraz mięso. Całość oprószam tymiankiem. Tartę piekę ok. 25 min w temp. 200 st. posypuję natką.
<strong>Jadwiga Kwiek z Faściszowy</strong>Źródło: Tina