Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Botwinkowa tarta na spodzie z ciasta francuskiego"
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2530
Pyszna ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym pod jogurtową pierzynką.
Odsłon: 2650
Dzisiejsze pałki to szybki, prosty i smaczny przepis na obiad dla całej rodzi...
Odsłon: 329
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2530
Pyszna ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym pod jogurtową pierzynką.
Odsłon: 2650
Dzisiejsze pałki to szybki, prosty i smaczny przepis na obiad dla całej rodzi...
Odsłon: 329
Składniki
Mięso kroję w kostkę, przyprawiam solą oraz pieprzem, smażę na oleju. Listki botwinki płuczę i siekam, buraczki kroję w plas- plasterki. Cebulę obieram i tnę w piórka, podsmażam na oleju. Dodaję buraki oraz botwinkę, smażę ok. 5 min. Zdejmuję z ognia.
Ciasto rozwijam. Radełkiem odcinam z każdego boku pasek o szer. 1 cm. Brzegi placka smaruję rozmąconym jajkiem. Przyklejam do nich odcięte paski, smaruję je jajkiem (w ten sposób powstaje brzeg tarty).
Na środek ciasta wykładam przestudzoną botwinkę. Na niej układam kostki sera oraz mięso. Całość oprószam tymiankiem. Tartę piekę ok. 25 min w temp. 200 st. posypuję natką.
<strong>Jadwiga Kwiek z Faściszowy</strong>Źródło: Tina