Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Botwinkowa tarta na spodzie z ciasta francuskiego"
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1378
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113605
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1378
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113605
Składniki
Mięso kroję w kostkę, przyprawiam solą oraz pieprzem, smażę na oleju. Listki botwinki płuczę i siekam, buraczki kroję w plas- plasterki. Cebulę obieram i tnę w piórka, podsmażam na oleju. Dodaję buraki oraz botwinkę, smażę ok. 5 min. Zdejmuję z ognia.
Ciasto rozwijam. Radełkiem odcinam z każdego boku pasek o szer. 1 cm. Brzegi placka smaruję rozmąconym jajkiem. Przyklejam do nich odcięte paski, smaruję je jajkiem (w ten sposób powstaje brzeg tarty).
Na środek ciasta wykładam przestudzoną botwinkę. Na niej układam kostki sera oraz mięso. Całość oprószam tymiankiem. Tartę piekę ok. 25 min w temp. 200 st. posypuję natką.
<strong>Jadwiga Kwiek z Faściszowy</strong>Źródło: Tina