Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bruschetta z ricottą, gruszką i szynką parmeńską"
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 717
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 153
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31345
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 431
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 717
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 153
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31345
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 431
Składniki
20 minut • 4 porcje • 310 kcal/porcja • 4 zł/porcja
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Przekrój na pół plasterki szynki, rozłóż na folii aluminiowej i piecz ok. 5 minut, aż staną się chrupiące. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Kromki chleba skrop oliwą i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj, aż się zrumienią.
Gorące posmaruj ricottą, potem nałóż po kawałku chrupiącej szynki parmeńskiej. Na wierzchu ułóż kawałki obranej gruszki i kilka listków rukoli. Po wierzchu posyp świeżo zmielonym pieprzem.
W tradycyjnym przepisie na bruschettę kromki podpieczonego chleba naciera się czosnkiem. W tej wersji też można tak zrobić, grzanka nabierze wyrazistego smaku.Źródło: Olivia