Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bruschetta z ricottą, gruszką i szynką parmeńską"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14079
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1622
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16034
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6449
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14079
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1622
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16034
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6449
Składniki
20 minut • 4 porcje • 310 kcal/porcja • 4 zł/porcja
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Przekrój na pół plasterki szynki, rozłóż na folii aluminiowej i piecz ok. 5 minut, aż staną się chrupiące. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Kromki chleba skrop oliwą i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj, aż się zrumienią.
Gorące posmaruj ricottą, potem nałóż po kawałku chrupiącej szynki parmeńskiej. Na wierzchu ułóż kawałki obranej gruszki i kilka listków rukoli. Po wierzchu posyp świeżo zmielonym pieprzem.
W tradycyjnym przepisie na bruschettę kromki podpieczonego chleba naciera się czosnkiem. W tej wersji też można tak zrobić, grzanka nabierze wyrazistego smaku.Źródło: Olivia