Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bulgur z mielonym"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5428
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 936
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11871
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5089
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1377
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5428
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 936
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11871
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5089
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1377
Składniki
porcje, czas ok. 30 min; porcja – 410 kcal, cena 2,50 zł.
Bulgur przepłucz na sicie, włóż do garnka i zalej wodą (w proporcjach 1:2,5). Dodaj pół łyżeczki soli. Gotuj na średnim ogniu do miękkości (ok. 15 minut). Odcedź na sicie, pozostaw do osączenia.
Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pozbaw łupinek i drobno posiekaj. Oczyść starannie marchewki, pokrój w kostkę lub w plasterki.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, czosnek i marchewkę. Dodaj mielone mięso. Oprósz je solą oraz pieprzem. Smaż razem, mieszając, 10-12 minut. W tym czasie por oczyść, opłucz i posiekaj w krążki.
Gdy mięso będzie już gotowe, wrzuć na patelnię krążki pora. Smaż razem jeszcze 2-3 minuty, cały czas mieszając. Po tym czasie wsyp ugotowaną i odcedzoną kaszkę bulgur. Wymieszaj starannie. Trzymaj na ogniu, aż kaszka się podgrzeje. W razie potrzeby danie dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Najdłużej można przechowywać kaszę gryczaną (10 miesięcy od daty produkcji) i jęczmienną (9-10 miesięcy). Kaszę pszenną (bulgur) trzymaj do 7 miesięcy, mannę do 5 miesięcy, zaś jaglaną do 3-4 miesięcy.Źródło: Świat kobiety