Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bulgur z mielonym"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14412
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1674
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16503
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6633
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14412
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1674
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16503
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6633
Składniki
porcje, czas ok. 30 min; porcja – 410 kcal, cena 2,50 zł.
Bulgur przepłucz na sicie, włóż do garnka i zalej wodą (w proporcjach 1:2,5). Dodaj pół łyżeczki soli. Gotuj na średnim ogniu do miękkości (ok. 15 minut). Odcedź na sicie, pozostaw do osączenia.
Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pozbaw łupinek i drobno posiekaj. Oczyść starannie marchewki, pokrój w kostkę lub w plasterki.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, czosnek i marchewkę. Dodaj mielone mięso. Oprósz je solą oraz pieprzem. Smaż razem, mieszając, 10-12 minut. W tym czasie por oczyść, opłucz i posiekaj w krążki.
Gdy mięso będzie już gotowe, wrzuć na patelnię krążki pora. Smaż razem jeszcze 2-3 minuty, cały czas mieszając. Po tym czasie wsyp ugotowaną i odcedzoną kaszkę bulgur. Wymieszaj starannie. Trzymaj na ogniu, aż kaszka się podgrzeje. W razie potrzeby danie dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Najdłużej można przechowywać kaszę gryczaną (10 miesięcy od daty produkcji) i jęczmienną (9-10 miesięcy). Kaszę pszenną (bulgur) trzymaj do 7 miesięcy, mannę do 5 miesięcy, zaś jaglaną do 3-4 miesięcy.Źródło: Świat kobiety