Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Burgery fasolowe"
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4586
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418023
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4586
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418023
Składniki
Fasolę wypłucz, przełóż do garnka, zalej zimną wodą i odstaw na 10-12 godz. Następnie odcedź, zalej świeżą zimną wodą i ugotuj do miękkości (ok. 60 min). Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz i pokrój w bardzo małą kostkę. Drobno posiekaną cebulę zeszklij na maśle.
Fasolę rozgnieć widelcem lub rozdrobnij blenderem. Przełóż do miski, dodaj pokrojoną paprykę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, wystudzoną cebulę, płatki owsiane, mąkę oraz koperek. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem.
Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy niezbyt duże, płaskie kotleciki. Piecz na średnio rozgrzanym grillu tak długo, aż lekko się zrumienią.
Rada: Do burgerów podaj ostry dip pomidorowy.
Zmiksuj pomidory z puszki wraz zalewą z dwiema posiekanymi cebulami, 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, 1 papryczki chili (z pestkami) oraz suszonym oregano i bazylią (po 1 łyżeczce). Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ostrą mieloną papryką.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Sztuka: 150 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie