Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cebulaki z łososiem"
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 508
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 276
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9718
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1136
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4484
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 508
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 276
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9718
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1136
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4484
Składniki
Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Powinien być lekko twardy. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Zalej ją wrzątkiem i odcedź na sitku. Wymieszaj z ugotowanym ryżem. Dodaj maślankę, żółtka i tyle bułki tartej, by powstała gęsta masa. Dopraw solą i pieprzem. Jeszcze raz wymieszaj.
Z masy uformuj placuszki. Rozgrzej olej na patelni. Smaż placki z każdej strony na rumiano. Usmażone trzymaj w ogrzanym piekarniku, przykryte folią aluminiową.
Śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny i solą do smaku. Sałatę i natkę umyj i osusz. Łososia pokrój na mniejsze kawałki. Placuszki posmaruj sosem. Na talerzu układaj piramidki z trzech placuszków, przełożonych łososiem. Podawaj ozdobione sałatą i natką pietruszki.
Pyszne dodatki do placuszków
Do masy na placki możesz dołożyć różne , które urozmaicą danie, a z podstawowego przepisu wyczarujesz niewielkim nakładem nową potrawę.
•Wędliny i mięso pokrój drobniutko i wrzuć do masy. Możesz dodać też pokrojone mięso z rosołu lub z pieczeni. Dobrze sprawdzą się też parówki lub kiełbasa pokrojone w małą kosteczkę.
•W wersji wegetariańskiej zastąp mięso pokrojonym tofu lub posiekanymi orzeszkami, np. ziemnymi.
•Ryż możesz zastąpić ugotowaną kaszą gryczaną lub pęczakiem. Dopraw go majerankiem lub chili.
•Dodaj do masy winne jabłko, starte na małych oczkach, a danie będzie bardziej wytrawne.Źródło: Naj