Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cebulaki z łososiem"
Soczysty kurczak, ciągnący się ser, aromatyczny koperek i chrupiąca panierka...
Odsłon: 22
Przepis dnia
Dziś mam dla Was orzeźwiającą propozycję dla miłośników słodkości – pyszny de...
Odsłon: 12189
Pierogi z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśne...
Odsłon: 87
Esencjonalny bulion wołowy podany z naleśnikami to fantastyczny pomysł na dan...
Odsłon: 4231
Soczysty kurczak, ciągnący się ser, aromatyczny koperek i chrupiąca panierka...
Odsłon: 22
Przepis dnia
Dziś mam dla Was orzeźwiającą propozycję dla miłośników słodkości – pyszny de...
Odsłon: 12189
Pierogi z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśne...
Odsłon: 87
Esencjonalny bulion wołowy podany z naleśnikami to fantastyczny pomysł na dan...
Odsłon: 4231
Składniki
Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Powinien być lekko twardy. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Zalej ją wrzątkiem i odcedź na sitku. Wymieszaj z ugotowanym ryżem. Dodaj maślankę, żółtka i tyle bułki tartej, by powstała gęsta masa. Dopraw solą i pieprzem. Jeszcze raz wymieszaj.
Z masy uformuj placuszki. Rozgrzej olej na patelni. Smaż placki z każdej strony na rumiano. Usmażone trzymaj w ogrzanym piekarniku, przykryte folią aluminiową.
Śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny i solą do smaku. Sałatę i natkę umyj i osusz. Łososia pokrój na mniejsze kawałki. Placuszki posmaruj sosem. Na talerzu układaj piramidki z trzech placuszków, przełożonych łososiem. Podawaj ozdobione sałatą i natką pietruszki.
Pyszne dodatki do placuszków
Do masy na placki możesz dołożyć różne , które urozmaicą danie, a z podstawowego przepisu wyczarujesz niewielkim nakładem nową potrawę.
•Wędliny i mięso pokrój drobniutko i wrzuć do masy. Możesz dodać też pokrojone mięso z rosołu lub z pieczeni. Dobrze sprawdzą się też parówki lub kiełbasa pokrojone w małą kosteczkę.
•W wersji wegetariańskiej zastąp mięso pokrojonym tofu lub posiekanymi orzeszkami, np. ziemnymi.
•Ryż możesz zastąpić ugotowaną kaszą gryczaną lub pęczakiem. Dopraw go majerankiem lub chili.
•Dodaj do masy winne jabłko, starte na małych oczkach, a danie będzie bardziej wytrawne.Źródło: Naj
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kurczak z mozzarellą i koperkiem
Dania główne
Pierogi z mięsem surowym
Dania główne
Karkówka w warzywach
Dania główne
Kotlety z kaszy jęczmiennej
Kurczak z mozzarellą i koperkiem
Soczysty kurczak, ciągnący się ser, aromatyczny koperek i chrupiąca panierka...
Odsłon: 22
Pierogi z mięsem surowym
Pierogi z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśne...
Odsłon: 87