Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cebulaki z łososiem"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 697
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 44
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 203
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 70
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 250
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 409
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 697
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 44
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 203
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 70
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 250
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 409
Składniki
Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Powinien być lekko twardy. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Zalej ją wrzątkiem i odcedź na sitku. Wymieszaj z ugotowanym ryżem. Dodaj maślankę, żółtka i tyle bułki tartej, by powstała gęsta masa. Dopraw solą i pieprzem. Jeszcze raz wymieszaj.
Z masy uformuj placuszki. Rozgrzej olej na patelni. Smaż placki z każdej strony na rumiano. Usmażone trzymaj w ogrzanym piekarniku, przykryte folią aluminiową.
Śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny i solą do smaku. Sałatę i natkę umyj i osusz. Łososia pokrój na mniejsze kawałki. Placuszki posmaruj sosem. Na talerzu układaj piramidki z trzech placuszków, przełożonych łososiem. Podawaj ozdobione sałatą i natką pietruszki.
Pyszne dodatki do placuszków
Do masy na placki możesz dołożyć różne , które urozmaicą danie, a z podstawowego przepisu wyczarujesz niewielkim nakładem nową potrawę.
•Wędliny i mięso pokrój drobniutko i wrzuć do masy. Możesz dodać też pokrojone mięso z rosołu lub z pieczeni. Dobrze sprawdzą się też parówki lub kiełbasa pokrojone w małą kosteczkę.
•W wersji wegetariańskiej zastąp mięso pokrojonym tofu lub posiekanymi orzeszkami, np. ziemnymi.
•Ryż możesz zastąpić ugotowaną kaszą gryczaną lub pęczakiem. Dopraw go majerankiem lub chili.
•Dodaj do masy winne jabłko, starte na małych oczkach, a danie będzie bardziej wytrawne.Źródło: Naj