Dania główne Przepis na:
Chilli con carne

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 2530
Dodano: 25.10.2019
Odsłon: 3119
Składniki
- 40 dkg mięsa mielonego wołowego
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 2 puszki czerwonej fasoli w zalewie
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, papryka ostra i słodka
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Mięso mielone podsmażyłam bez dodatku oleju w garnku. Dodałam pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Wymieszałam i smażyłam chwilę wszystko razem.
Dolałam pomidory z puszki i gotowałam ok. 10 minut. Po tym czasie wlałam fasolę wraz z zalewą oraz dodałam kukurydzę, koncentrat pomidorowy, wymieszałam i przyprawiłam solą oraz paprykami.
Papryki ostrej dodałam ok. 1/3 łyżeczki a słodkiej 1/2 łyżeczki. Oczywiście każdy przyprawia wedle własnego smaku.
Całość gotowałam ok. 40 minut. Odstawiłam.
Po ok. 30 minutach nalewałam do talerzy.
-
To jedzonko najsmaczniejsze jest po kilku godzinach. Najczęściej robię je wieczorem i na obiad po pracy jest w sam raz.
Notatki:
* zamiast pomidorów w puszce można oczywiście dodać całe świeże pomidory ok. 4 sztuki średniej wielkości
* kukurydzę dodaję sporadycznie
Komentarze do przepisu (3)

nela55 14 listopadaZgłoś do usunięcia
Podaję z kaszą kus-kus...pycha :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

SlodkoSlodka83 27 październikaZgłoś do usunięcia
Za mną też chodzi :-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 27 październikaZgłoś do usunięcia
Pyszności, ostatnio chodziło za mną.0 Kto głosował? | Odpowiedz