Do góry

Dania główne Przepis na:

Chilli con carne

Chilli con carne

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 2530

Dodano:

Odsłon: 3119

Danie jednogarnkowe i dobre na wielki głód. Domowe wykonanie chilli con carne.

Składniki

  • 40 dkg mięsa mielonego wołowego
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 puszki czerwonej fasoli w zalewie
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, papryka ostra i słodka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso mielone podsmażyłam bez dodatku oleju w garnku. Dodałam pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Wymieszałam i smażyłam chwilę wszystko razem.

    Dolałam pomidory z puszki i gotowałam ok. 10 minut. Po tym czasie wlałam fasolę wraz z zalewą oraz dodałam kukurydzę, koncentrat pomidorowy, wymieszałam i przyprawiłam solą oraz paprykami.
    Papryki ostrej dodałam ok. 1/3 łyżeczki a słodkiej 1/2 łyżeczki. Oczywiście każdy przyprawia wedle własnego smaku.
    Całość gotowałam ok. 40 minut. Odstawiłam.
    Po ok. 30 minutach nalewałam do talerzy.

  2. To jedzonko najsmaczniejsze jest po kilku godzinach. Najczęściej robię je wieczorem i na obiad po pracy jest w sam raz.

    Notatki:
    * zamiast pomidorów w puszce można oczywiście dodać całe świeże pomidory ok. 4 sztuki średniej wielkości
    * kukurydzę dodaję sporadycznie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń