Do góry

Dania główne Przepis na:

Chińskie naleśniki

Chińskie naleśniki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Chińskie naleśniki"

Składniki

  • 15 dag mąki
  • 125 ml gorącej wody
  • 40 dag filetów z udźca kurczaka
  • po 1 łyżeczce cukru
  • mielonego imbiru
  • pieprzu
  • gałki muszkatołowej
  • słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek pora (jasno-zielona część)
  • 1 ogórek zielony
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso pokrój w paski. W miseczce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, cukier, pieprz, gałkę, obie papryki, olej oraz sos sojowy. Do miski włóż mięso, zalej przygotowaną marynatą, wymieszaj. Odstaw na 1 godz.

  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli. Stopniowo wlewając gorącą wodę, mieszaj widelcem, aż się połączą. Ciasto przełóż na blat i wyrabiaj ok. 5 min. Przykryj wilgotną ściereczką, odstaw na 30 min. Na mocno rozgrzanej patelni usmaż mięso wraz z marynatą, w której się moczyło. Por pokrój na wąskie paseczki. Z ogórka usuń pestki i pokrój w słupki.

  3. Z ciasta uformuj wałek, pokrój na 10 kawałków. Każdy rozwałkuj na koło o średnicy ok. 12 cm. Smaż na suchej patelni, na niezbyt dużym ogniu. Kiedy spód zrobi się suchy i zaczną pojawiać się brązowe kropki, odwróć na drugą stronę. Na środku usmażonego naleśnika ułóż po kilka kawałków mięsa oraz paseczki warzyw. Zawiń i od razu podawaj.

  4. (bez czasu oczekiwania): 50 minut. Sztuka: 180 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń