Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chińskie naleśniki"
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 114
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31273
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 409
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 114
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31273
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 409
Składniki
Mięso pokrój w paski. W miseczce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, cukier, pieprz, gałkę, obie papryki, olej oraz sos sojowy. Do miski włóż mięso, zalej przygotowaną marynatą, wymieszaj. Odstaw na 1 godz.
Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli. Stopniowo wlewając gorącą wodę, mieszaj widelcem, aż się połączą. Ciasto przełóż na blat i wyrabiaj ok. 5 min. Przykryj wilgotną ściereczką, odstaw na 30 min. Na mocno rozgrzanej patelni usmaż mięso wraz z marynatą, w której się moczyło. Por pokrój na wąskie paseczki. Z ogórka usuń pestki i pokrój w słupki.
Z ciasta uformuj wałek, pokrój na 10 kawałków. Każdy rozwałkuj na koło o średnicy ok. 12 cm. Smaż na suchej patelni, na niezbyt dużym ogniu. Kiedy spód zrobi się suchy i zaczną pojawiać się brązowe kropki, odwróć na drugą stronę. Na środku usmażonego naleśnika ułóż po kilka kawałków mięsa oraz paseczki warzyw. Zawiń i od razu podawaj.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut. Sztuka: 180 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie