Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chłodnik litewski"
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 750
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 856
Faszerowany szczupak na Wigilię? Czemu nie! To niezwykle ciekawa i efektowna...
Odsłon: 2331
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 750
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 856
Faszerowany szczupak na Wigilię? Czemu nie! To niezwykle ciekawa i efektowna...
Odsłon: 2331
Składniki
Buraczki z botwinki obierz, posiekaj w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Liście botwinki umyj, osusz, posiekaj wraz z łodyżkami. Koperek oraz szczypiorek umyj pod bieżącą wodą, osusz, drobno posiekaj.
Rzodkiewki i ogórek umyj, osusz. 2 rzodkiewki oraz kawałek zielonego ogórka pokrój w plastry. Pozostałą część ogórka obierz ze skórki i razem z rzodkiewkami pokrój w drobną kostkę. Ogórki małosolne również pokrój w małą kostkę. Jajko pokrój w ćwiartki.
W garnku zagotuj 1 l wody. Gdy zacznie wrzeć, posól i wrzuć botwinkę wraz z buraczkami. Doprowadź do wrzenia, wymieszaj, pogotuj jeszcze ok. 3 min, dodaj sok z cytryny. Wystudź.
Dodaj pokrojone warzywa, posiekaną zieleninę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kefir, jogurt lub maślankę. Wymieszaj.
Na koniec dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Podawaj mocno schłodzony z ćwiartką jajka, udekorowany plasterkami rzodkiewki i ogórka.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 190 kilokalorii
Aby kolor zupy był bardziej intensywny, dodaj kilka łyżek koncentratu buraczanego.Źródło: Świat i Ludzie