Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chrupiące kotleciki"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 107
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 51
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 107
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 51
Składniki
Ziemniaki starannie wyszoruj pod bieżącą wodą, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj w mundurkach do miękkości. Odlej, zostaw do ostudzenia, a następnie obierz i przeciśnij przez praskę, utłucz lub zmiel w maszynce do mięsa.
Masę ziemniaczaną włóż do miski. Dodaj mięso mielone. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć cebulę i przesmaż na jasnozłoty kolor. Dodaj do miski z mięsem i ziemniakami.
Natkę opłucz, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Oderwij listki z gałązek, drobno posiekaj. Dodaj do składników w misce. Wsyp uprażone na suchej patelni pestki słonecznika. Na koniec wbij jajko. Całość wymieszaj.
Przygotowaną masę na kotleciki dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli będzie zbyt rzadka, wsyp odrobinę bułki tartej. Formuj w dłoniach niewielkie płaskie kotleciki.
Płatki kukurydziane włóż do woreczka foliowego. Rozkrusz lekko wałkiem do ciasta lub utłucz tłuczkiem do mięsa. Wymieszaj z bułką tartą. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Kotleciki panieruj w bułce z płatkami (dociśnij panierkę) i smaż na złoty kolor.Źródło: Świat kobiety