Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Chrupiące tacos"
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1459
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1459
Składniki
Cebulę obierz i drobno poszatkuj, przesmaż na łyżce oleju. Dodaj mięso mielone (np. wieprzowe). Oprósz je solą, pieprzem oraz kminem rzymskim. Smaż na średnim ogniu, mieszając, 7-8 minut.
Fasolkę odlej z zalewy, przepłucz na sicie zimną wodą, osącz i dodaj do mięsa z cebulą. Duś razem jeszcze kilka minut. Pod koniec dodaj oczyszczony i drobno posiekany strąk chili. Wymieszaj, w razie potrzeby dopraw.
Natkę i kolendrę opłucz, osusz. Oderwij listki z łodyżek. Awokado umyj, przekrój na pół, usuwając pestkę. Wydrąż miąższ. Pokrój go w dużą kostkę. Skrop sokiem wyciśniętym z połowy sparzonej limonki. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Poszatkuj bardzo drobno czerwoną kapustę. Pomidory umyj, pokrój.
Muszle taco włóż do piekarnika. Podgrzewaj według przepisu na opakowaniu (ok. 5 min). Ułóż na talerzu, napełnij mięsnym farszem. Do każdej muszli nałóż porcję awokado, pomidorów, żółtego sera i czerwonej kapusty. Udekoruj listkami natki oraz kolendry i plasterkami z reszty limonki. Podawaj na stół z ulubionym sosem.
czas ok. 35 min; porcja – 280 kcal, cena 3,20 zł
<strong>Pikantny sos</strong>
Przesmaż na oleju cebulę z 2 ząbkami czosnku. Dodaj posiekaną czerwoną paprykę i chili. Duś 3 minuty. Wlej puszkę pomidorów z zalewą i duś jeszcze 5 minut. Całość dopraw solą i pieprzem, zmiksuj.Źródło: Świat kobiety