Do góry

Dania główne Przepis na:

Cielęcina z szalotkami i fasolką

Cielęcina z szalotkami i fasolką

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Cielęcina z szalotkami i fasolką"

Składniki

  • 1 czerwona kapusta (około 1 kg)
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka jagód jałowca
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml czerwonego wina
  • 250 ml soku jabłkowego
  • 3-4 łyżki czerwonego octu winnego
  • sól
  • 200 g galaretki z czerwonych porzeczek
  • 100 g świeżych lub mrożonych żurawin
  • 200 g obgotowanych kasztanów
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 5 goździków
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Umyj kapustę i wytnij rdzeń. Pokrój ją w cienkie paseczki.

  2. Obierz i posiekaj cebule.

  3. Rozgrzej masło na patelni, wrzuć cebule. Podsmażaj je na małym ogniu przez około 5 minut, aż się zeszklą.

  4. Dodaj kapustę, liście laurowe, jagody jałowca, ziele angielskie oraz goździki.

  5. Obierz, a potem przeciśnij przez praskę ząbki czosnku i dodaj do kapusty. Wlej wino i sok jabłkowy, dopraw do smaku octem i solą. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj nieco ponad godzinę.

  6. Na kwadrans przed końcem gotowania dodaj żurawinę i podgotowane kasztany. Wlej galaretkę oraz syrop klonowy. Wszystko jeszcze przez chwilę podduś.

  7. Dopraw kapustę do smaku solą i w razie potrzeby octem winnym.

  8. Czas: ok. 2 godz. Poziom: średni, porcje: 8, ilość kalorii: 360 kcal/porcja.

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń