Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cytrynowy kurczak"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 156
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 156
Składniki
Mięso umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Natrzyj solą, pieprzem i kurkumą, a potem oprósz mąką.
Cebule obierz, pokrój na ósemki. Cytryny sparz wrzątkiem. Z jednej otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Pozostałe pokrój w półplasterki. Czosnek obierz, pokrój w plastry.
W brytfannie lub dużej patelni z odczepianą rączką rozgrzej 2-3 łyżki masła, przesmaż mięso na rumiano. Dodaj pokrojony w kosteczkę boczek, cząstki cebuli oraz czosnek, smaż 3 min.
Wlej 2 szklanki wody. Dodaj sok i skórkę z cytryny oraz pokrojone pomidory. Wstaw do piekarnika. Piecz około 60 min w 180 st. 5 minut przed końcem pieczenia wsyp osączone oliwki oraz pokrojone w półplasterki cytryny.
Gotowe danie raz je szcze dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Natkę opłucz, osusz. Oderwij listki z gałązek, grubo posiekaj. Posyp kurczaki. Podawaj z makaronem lub ryżem.
porcje, czas ok. 70 min; porcja – 390 kcal, cena 4,70 zł.
. Nie dodawaj zbyt wcześnie plasterków cytryny, bo danie będzie gorzkie.Źródło: Świat kobiety